Mainos
Mainos

Ukrainan kaasuvarastot riittävät EU:llekin kesäksi – mutta sitten tulee talvi

Venäjä lupaa kaasutoimitusten jatkuvan normaalisti EU-maille ainakin toistaiseksi, vaikka Venäjä ja Ukraina eivät päässeet maanantaina sopuun kaasusopimuksesta. Sen seurauksena Venäjä rajoitti heti maanantaina kaasutoimituksia Ukrainaan.

EU:lla on lusikkansa sopassa, sillä huomattava osa unionin käyttämästä kaasusta tulee Ukrainan kautta. Neuvotteluissa mukana ollut EU:n energiakomissaari Günther Oettinger yrittääkin saada kaasuneuvottelut jatkumaan vielä kesäkuun aikana.

Oettingerin mukaan Venäjän kaasutoimitusten rajoittaminen ei vielä tunnu EU:ssa. Ukrainalla on komissaarin mukaan 12 miljardin kuution kaasuvarannot, jotka riittävät Ukrainan ja EU:n tarpeisiin kesän ajan.

Komissaari kuitenkin myönsi, että jos kiista pitkittyy, ongelmia voi syntyä Ukrainan varantojen käydessä vähiin, varsinkin jos talvesta tulee kylmä.

Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom ilmoitti maanantaina, ettei se toimita Ukrainalle kaasua ennen kuin se on maksanut koko 3,3 miljardin euron kaasuvelkansa. Senkin jälkeen venäläisyhtiö vaatii ennakkomaksua kaikista kaasutoimituksista.

Gazprom vihjasi samalla, että Ukraina saattaa pihistää osan EU:lle tarkoitetusta kaasusta.

Poroshenko väläytti rauhanneuvotteluja 

Toisaalla Ukrainan presidentti yritti myös saada sopua aikaan maata repivässä kriisissä. Presidentti Petro Poroshenko ehdotti tulitaukoa Itä-Ukrainaan, jotta alueella voitaisiin aloittaa rauhanneuvottelut. 

Poroshenko sanoi antaneensa hallituksen joukoille tehtäväksi saada Venäjän rajan alue hallintaan tämän viikon aikana. Sen jälkeen tulitauko Venäjä-mielisten kapinallisten kanssa olisi presidentin mukaan mahdollinen.

Kaasukiistan vuoksi Venäjä ja Ukraina ilmoittivat haastavansa toisensa kansainväliseen välimiesoikeuteen.

Gazpromin toimitusjohtaja Aleksei Miller arvosteli Ukrainan asennetta kaasuneuvotteluissa.

– Ukrainalainen osapuoli otti kannan, jota voi luonnehtia vain kiristykseksi. He vaativat äärimmäisen alhaista hintaa, Miller paheksui.

Kyseessä on jo kolmas kaasukiista Ukrainan ja Venäjän välillä vuoden 2006 jälkeen. Tämänkertainen erimielisyys leimahti, kun Venäjä liki tuplasi Ukrainalle kauppaamansa kaasun hinnan Kiovan kansannousun takia. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme