Mainos
Mainos

Ukrainan Maidanin mielenosoituksien alkamisesta pian kaksi vuotta - MTV Uutiset paikalla

Ukrainan Kiovan Maidan-aukion mielenosoituksien alkamisesta on puolentoista viikon kuluttua kulunut kaksi vuotta. Mielenosoitukset johtivat lopulta presidentti Viktor Janukovytšin pakenemiseen maasta, Ukrainan ja Venäjän välirikkoon ja tämän jälkeen Krimin miehitykseen ja sotaan Itä-Ukrainassa.

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste, miten kuvailisit tunnelmia siellä Ukrainan Kiovassa juuri nyt?

– Maidanilla on kaikki rauhallista, mitä nyt vähän ylempänä parlamentin edustalla on pari viikkoa jatkunut mielenosoitus, jossa hallitukselta vaaditaan toimia hintojen nousua vastaan. Kaikki paitsi palkat ovat nousseet: vesi, sähkö, vuokrat, elintarvikkeet, bensiini. Maan bruttokansantuotteesta 7-8 prosenttia on sulanut ja neljäsosa maan teollisuuslaitoksista on tuhottu. Asuntoja, teitä, siltoja ja lentokenttiä on tuhottu. Maahan ei virtaa sijoituksia. Itä-Ukrainassa tilanne on vielä paljon pahempi ja talvi on tulossa.

Etyijin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva on parhaillaan siellä. Mikä on hänen tehtävänsä?

– Hänen tehtävänsä on tutustua paikan päällä Itä-Ukrainan tilanteeseen sotaa yhä käyvillä alueilla ja tavata tarkkailuoperaation johtaja. Tänään hän tapasi Ukrainan parlamentin puhemiehen Volodymyr Groismanin.

– Monia suuria asioitahan tapahtuu aivan lähiaikoina Ukrainassa. Paikallisvaalit olivat juuri äsken ja vallan hajauttamista ollaan toteuttamassa Minskin sopimuksen mukaisesti. EU:n pakotteiden jatkaminen ratkeaa vielä vuoden loppuun mennessä ja vapaakaupan EU:n kanssa on määrä alkaa heti ensi vuoden alussa, Saraste kertoo.

Entä mikä on tilanne taistelualueilla?

– Menen sinne heti aamulla. Ukrainan armeijalähteiden mukaan Donbasin alueella on ollut tulitusta. Viimeisen vuorokauden aikana yksi ukrainalaissotilas on kuollut ja viisi haavoittunut. Syyskuusta lähtien on ollut rauhallisempi jakso, mutta nyt hauras tulitauko taas järkkyy ja molemmat osapuolet syyttelevät toisiaan taas raskaamman kaluston käytöstä.

– Pakkaset ja maan jäätyminen tekevät olosuhteet taas helpommiksi raskaan kaluston siirtelylle, MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste kuvailee.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme