Mainos
Mainos

Ukrainan oppositiojohtaja on tohtori Rautanyrkki

Presidentti Viktor Janukovitshin luulisi olevan varuillaan EU- ja NATO-myönteisen oppositiojohtaja Vitali Klitshkon vaatiessa hänen ja hallituksen eroa. Raskaan sarjan nyrkkeilijä Klitshko on nimittäin pelottava vastustaja.

Hän on hävinnyt uransa 47 ottelusta vain kaksi ja hän oli myös ensimmäinen nyrkkeilyn maailmanmestari joka on suorittanut tohtorin tutkinnon. Siitä lempinimi, tohtori Rautanyrkki.

Klitshkon historia on muutenkin ainutlaatuinen.

Hänen isänsä Vladimir palveli Neuvostoliiton ilmavoimissa yleten kenraaliksi ja toimi myös DDR:ssä sotilasattaseana. Isä oli myös yksi Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden pelastusoperaatioiden johtajia ja sairastui myöhemmin syöpään.

Vuonna 1971 syntynyt Vitali kasvoi isoksi, mittaa miehellä on sentin päälle kaksi metriä. Hän innostui ensin potkunyrkkeilystä 21-vuotiaana mutta saavutettuaan kuusi maailmanmestaruutta vaihtoi nyrkkeilyyn ja ylsi ensimmäiseen raskaan sarjan mestaruuteensa maailman sotilasurheilukisoissa 1995. Seuraavana vuonna hän siirtyi ammattilaiseksi.

Samana vuonna Klitshko aloitti myös tohtorinopinnot Kiovan yliopistossa ja väitteli neljä vuotta myöhemmin, aiheesta "lahjakkuus ja sponsorointi urheilussa".

Kolmen lapsen isä aloittti poliittisen uran vetäydyttyään urheilusta 2005 ja asettui seuraavan vuoden vaaleissa ehdolle Kiovan pormestariksi. Klitshko hävisi mutta tuli toiseksi ja sai 26 prosenttia äänistä korruptionvastaisen kampanjansa siivittämänä. Klitshko ryhtyikin vaikuttamaan Kiovan kaupunginvaltuutettuna ja perusti omaa nimeään kantaneen puolueen. Hän myös palasi nyrkkeilykehään 2008 ja voitti kaikki kymmenen ottelua joihin osallistui, viimeisen vuonna 2012.

Saman vuoden parlamenttivaaleissa Klitshkon johtama UDAR ("Isku") -puolue sai 40 paikkaa parlamenttiin. Puolueen mielestä Ukrainan poliittinen ja juridinen järjestelmä on mätä ja syvällisen remontin tarpeessa.

Tämän vuoden lokakuussa Klitshko ilmoitti aikovansa osallistua vuoden 2015 presidentinvaaleihin.

Eikä tässä kaikki: Klitshkolla on myös veli. Vladimir on niinikään nyrkkeilijä, maailmanmestari ja tohtori. Hän väitteli vuotta veljeään myöhemmin urheilulääketieteestä. Vitali on otellut veljensä kanssa mutta vain shakkilaudan ääressä. Vladimirin lempinimi on puolestaan tohtori Teräsvasara. Klitshkoilla on yhteinen nettisivusto, Klitschko.com ja he ovat myös ahkeria Facebookin ja Twitterin käyttäjiä. Legendaarisista veljeksistä tehtiin Saksassa elokuva vuonna 2011.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme