Mainos
Mainos

Ukrainan parlamentti halutaan hätäistuntoon

Mielenosoitusten ahdistama Ukrainan johto viestii jonkinlaisesta sovinnonhalusta. Presidentti Viktor Janukovitshin mukaan parlamentin pitäisi kokoontua hätäistuntoon ratkaisemaan kriisi pikaisesti.

Presidentti kommentoi tilannetta ennen tapaamistaan oppositiojohtajien kanssa. Oppositiojohtaja Vitali Klitshko oli kehottanut mielenosoittajia pidättäytymään yhteenotoista, kunnes tulokset tapaamisesta ovat selvillä.

-Mahdollisuudet eivät ole suuret, mutta ne ovat olemassa, Klitshko kommentoi.

Mielenosoittajat pakottivat kuvernöörin eroon 

Länsiukrainalaisen Lvivin alueen kuvernööri on eronnut mielenosoittajien vallattua hänen toimistonsa.

Janukovitshin nimittämä kuvernööri jätti eroilmoituksensa tuhannen mielenosoittajan pidettyä häntä panttivankinaan eroamiseen asti. Janukovitsh on hyvin epäsuosittu Länsi-Ukrainassa.  

Kiovan kaduilla olikin tänään edellistä päivää rauhallisempaa.

Parlamentin puhemiehen Volodomyr Rybakin mukaan kansanedustajien pitäisi keskustella opposition vaatimuksista, myös hallituksen eroamisesta ja parlamentin säätämistä mielenosoituksia rajoittavista laeista. Mahdollinen hätäistunto pidettäisiin ensi viikon alkupuolella.

Pääministeri Mykola Azarov taas tyrmäsi opposition vaatimuksen ennenaikaisista vaaleista. Azarovin mukaan ääriainesten vallattua Kiovan keskustan aikaistetut vaalit ovat mahdoton ajatus.

"Armeijakin voidaan kutsua" 

Azarovin mukaan Ukrainassa on käynnissä "vallankaappausyritys". 

-Kaikkien, jotka tukevat tätä kumousta, pitäisi sanoa selvästi: Kyllä, me kannattamme Ukrainan laillisten vallanpitäjien syrjäyttämistä, Azarov sanoi Davosissa uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Professori Markku Kivinen Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista pitää mahdollisena, että hallitus kutsuisi armeijan hätiin. Hän muistuttaa, että presidentti Janukovitshin hallinto on valittu tehtäväänsä vaaleilla. 

-Hallituksella on laillisen hallituksen mandaatti. Luulen, että tässä vaiheessa ollaan valmiita aika pitkälle menemään, Kivinen sanoo

-Jos armeija puuttuu oikeasti peliin, niin se on sitten se väkivaltakoneisto, jota minkään kansalaisyhteiskunnan toimijan on vaikea vastustaa.

Tilanne ei välttämättä rauhoitu, vaikka hallitus ja oppositiojohtajat pääsisivät jonkinlaiseen neuvotteluratkaisuun. Kivisen mukaan oppositiossa on monenlaista porukkaa, vaikka kaikkia yhdistääkin Janukovitshin vastustaminen.

-Ei ole varmaa, että oppositiota johdetaan yhdestä paikasta, Kivinen sanoo. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme