Mainos
Mainos

Maailman katseet nyt Krimissä - tällaisesta alueesta on kyse

Krim on niemimaa Mustanmeren pohjoisrannikolla.

Alue on kooltaan hiukan Belgiaa pienempi. Krimin pinta-ala on 26,100 neliökilometriä, kun Belgian pinta-ala on puolestaan 30,500 neliökilometriä.

Krimin yhdistää manner-Ukrainaan vain alle 7 km leveä Perekopin kannas. Krimin itänurkassa Kercin niemen ja Venäjää olevan Tamanin niemen välinen salmi on kapeimmillaan vain 3 km.

Pääkaupunki on Simferopol keskellä niemimaata.

Krimi kuului Neuvostoliittoon joka luovutti sen 1954 silloiselle Ukrainan neuvostotasavallalle. Kun Neuvostoliitto romahti, Ukraina itsenäistyi. Myöhemmin 1992 Krimi julistautui itsenäiseksi, autonomiseksi tasavallaksi, jolla on oma perustuslaki. Lakiin liitettiin samalla pykälä, jonka mukaan Krim on osa Ukrainaa.

Krimillä on oma parlamentti ja ministerineuvosto, jonka puheenjohtaja on Ukrainan parlamentin nimittämä ja nauttii Ukrainan presidentin luottamusta.

Krimin hallintoviranomaisten toiminta on määritelty Ukrainan perustuslaissa.

Krimin runsaan kahden miljoonan väkiluvusta noin 60 prosenttia on venäläisiä, ukrainalaisia on 25 prosenttia ja tataareja 12, mutta tiedot ovat vuoden 2001 väestönlaskennasta.

Ukraina on Krimin virallinen ainoa kieli mutta 77 prosenttia ilmoittaa Venäjän äidinkielekseen  

Neuvostoliiton ja sittemmin Venäjän laivaston tukikohta Sevastopolin kaupungissa on hiertänyt Venäjän ja Ukrainan suhteita. Vuonna 1997 Venäjä ja Ukraina sopivat Sevastopolin laivaston jakamisesta niin että Ukrainan uusi laivasto saa osan kalustosta. Vuonna 2010 maat sopivat että Venäjä saa pitää tukikohtansa vuoteen 2042 saakka.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme