Mainos
Mainos

Krim pyytää Venäjältä apua – Venäjä "ei jätä huomiotta"

Ukrainassa Krimin niemimaan johto pyytää apua Venäjältä.

Krimin autonomisen alueen pääministeri Sergiy Aksyonov on vedonnut Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin, jotta Krimin alueen tilanne saataisiin rauhoitettua.

Aksyonovin mukaan kaikki Krimin turvallisuusjoukot ovat hänen suorassa komennossaan.

– Ne, jotka eivät siihen suostu, voivat jättää tehtävänsä, Aksyonov sanoi puheessa, joka näytettiin Venäjän valtiontelevisiossa.

Aksyonov ei kuitenkaan täsmentänyt, minkälaista apua Krimin alue haluaa.

Venäläisen hallintolähteen mukaan Venäjä ei aio jättää Aksyonovin vetoomusta huomiotta. Lähde ei kertonut, minkälaisiin toimiin Venäjä saattaisi ryhtyä.  

Krimin alueparlamentti nimitti Aksyonovin pääministeriksi torstaina. Ukrainan väliaikaishallinto ei tunnusta nimitystä. 

Eilen Venäjä siirsi joukkojaan Krimin niemimaalle. Uutistoimisto AFP:n mukaan Krimillä on sadoittain venäläissotilaita. Venäjän mukaan joukkojen siirtäminen perustuu voimassa olevaan, Ukrainan kanssa tehtyyn sopimukseen.

USA varoittaa Venäjää

Yhdysvaltain mukaan Venäjän tulisi vetää joukkonsa pois Krimin niemimaalta. Presidentti Barack Obama varoitti Venäjää loukkaamasta Ukrainan suvereeniutta.  

Ukrainan puolustusministeriö kertoi puolenyön jälkeen saaneensa tiedon, että radikaalit joukot suunnittelevat riistävänsä aseet Ukrainan sotilasjoukoilta Krimin niemimaalla varhain aamulla. Krimin niemimaalta ei ole toistaiseksi tullut tietoa iskusta Ukrainan sotilasjoukkoja vastaan. 

Puolustusministeriö on varoittanut, että maan armeija vastaa mahdolliseen iskuun.

Krimillä on viime päivinä vallattu hallintorakennuksia ja kaksi lentokenttää. Valtaajat ovat olleet tuntemattomia venäläismielisiä asemiehiä. 

Ukrainan uusi hallinto on syyttänyt valtauksista Venäjää, joka on kiistänyt osallisuutensa. Valtiollinen teleyhtiö taas ilmoitti, että teleyhteydet eivät toimi, sillä kaapeleita on tuhoutunut.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme