Mainos
Mainos

Ukrainassa sopu ennenaikaisista parlamenttivaaleista

Ukrainan presidentti hajotti parlamentin ja määräsi ennenaikaiset vaalit viime kuussa. Päätös aiheutti maassa sisäpoliittisen kriisin.

Ukrainan presidentti Viktor Jushtshenko ja pääministeri Viktor Janukovitsh ovat sopineet ennenaikaisten parlamenttivaalien pitämisestä. Sopu herätti toiveita viikkoja kestäneen valtataistelun päättymisestä.

- Tänään pääsimme periaatteelliseen sopimukseen ennenaikaisten vaalien pitämisestä, Jushtshenko sanoi tavattuaan Janukovitshin Kiovassa.

Myös Janukovitsh vahvisti vaalien järjestämisen.

- Olemme päätyneet samaan tulokseen, ettei tätä kriisiä voi ratkaista muuten kuin järjestämällä rehelliset ja demokraattiset vaalit, Janukovitsh sanoi tuhansille kannattajilleen, jotka ovat osoittaneet mieltään Kiovan Itsenäisyyden aukiolla jo viikkoja.

Kumpikaan ei kuitenkaan kertonut, koska vaalit pidetään.

Ukraina ajautui sisäpoliittiseen kriisin, kun Jushtshenko antoi huhtikuun alussa määräyksen hajottaa parlamentti ja pitää ennenaikaiset vaalit. Janukovitsh kieltäytyi noudattamasta määräystä ja toi tuhansia kannattajiaan Kiovan keskustaan osoittamaan mieltään presidenttiä vastaan.

Kriisiä on puitu myös Ukrainan korkeimmassa oikeudessa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme