Mainos
Mainos

Ukrainasta tulviva tieto tuottaa vaikeuksia tutkijoille

Ukrainan kriisi on ollut ulkopolitiikan tutkimukselle ongelmallinen, myöntää Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen.  

Kivisen mielestä ongelmana on ollut muun muassa tiedon oikeellisuuden tarkistaminen.  

– Tutkijoilla ei ole oikeastaan keinoa päästä kiinni tiedon lähteisiin, jotka olisivat ikään kuin parempia kuin tiedustelulähteet tällä hetkellä, hän sanoo STT:lle.  

Kivisen mukaan tasapuolisuuden nimissä myös länsimaista tiedustelutietoa on uskallettava epäillä samalla lailla kuin vaikkapa venäläistä. Hän muistuttaa, että harhaanjohtavaa tietoa levitettiin muun muassa Irakin sodassa.  

Aleksanteri-instituutti ja Ulkopoliittinen instituutti saivat hiljattain arvostelua ulkoministeri Erkki Tuomiojalta (sd.). Ulkoministerin mielestä laitokset suoltavat analysoidun tiedon sijaan tutkijoiden mielipiteitä.  

Kivisen mukaan ongelmana on osin se, että medialla on tapana luoda hyvin yksinkertaisia asetelmia. Tällöin tutkijat näyttävät edustavan jotain yksiselitteistä mielipidettä, vaikka sellaista ei ole.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme