Ulkoavaruudesta tullut mystinen ”Wow!"-signaali saattaa pian saada selityksen

Harva asia on herättänyt avaruuden tutkijapiireissä ja yleisössä yhtä paljon kiinnostusta, kuin vuonna 1977 havaittu Wow!-signaali.

Signaalin havaitsi astronomi Jerry Ehman tutkiessaan Big Ear -radioteleskoopin skannausdataa paperiprinteistä.  Printeissä paljastui, että Big Ear oli avaruutta skannatessaan törmännyt johonkin erittäin vahvaan radiosignaaliin - juuri sellaiseen signaaliin, joka olisi voinut mahdollisesti olla vieraan sivilisaation lähettämä ja jollaista tutkijat olivat etsineetkin.

Signaali kesti 72 sekuntia ja printissä näkyy sellaisia lukemia, jotka kielivät voimakkaasta radioaallosta.

Ehman ympyröi kynällä signaalin voimakkuudesta kertovat luvut ja raapusti printin sivuun innostuneen huomautuksen: ”Wow!”.

Mystistä signaalia ei kuitenkaan saatu enää kaapattua uudestaan, vaikka tutkijat koittivat skannata kyseistä taivaanosaa huolellisesti. Koko Wow!-signaali on jäänyt täydeksi mysteeriksi tähän päivään asti.

Nyt lähes 40 vuoden jälkeen professori Antonio Paris Floridasta kertoo Guardianille, että hänellä saattaa olla selitys erikoiselle signaalille.  Paris on työskennellyt aiemmin Yhdysvaltain puolustusministeriössä tutkijana.

-Minulla on tämä tutkijan tausta, joten lähestyin Wow!-signaalia aivan kuin olisin menossa rikospaikalle. Juttu on kylmennyt joten etsin tähtitieteellisistä tietokannoista mahdollisia epäiltyjä, jotka olivat tällä rikospaikalla tapahtuman aikoihin, kuvailee Paris Guardianille.

Paris ei löytänyt mitään alieneihin viittaavaa, vaan kaksi epäilyttävää komeettaa, jotka havaittiin vasta vuosina 2006 ja 2008.

Paris sai slville, että kummatkin komeetat olivat kulkeneet signaalihavainnon aikaan samalla alueella. Komeettojen ympärillä oleva vetykaasu olisi saattanut saada aikaiseksi erikoisen signaalin.

Paris saattaa saada hypoteesilleen pian vahvistuksen sillä toinen komeetoista kulkee jälleen kyseisellä alueella 25.1.2017 ja toinen komeetta puolestaan 7.1.2018.

Paris hakee parhaillaan joukkorahoitusta, jotta hän saisi hankittua radioteleskoopin havaintojen tekemiseksi.

Monet tähtitieteilijät kuitenkin epäilevät Parisin hypoteesia. Toisaalta jos hypoteesi osoittautuu vääräksi, niin Wow!-signaali jäisi edelleen kiehtovaksi mysteeriksi.

Kommentoi

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme