Mainos
Mainos

Ulkoministeri Tuomioja toiveikas Ukrainan suhteen

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) EU-lähteistä saaman raportin mukaan sopu Ukrainan hallinnon ja opposition välillä on lähellä. 

– Sopimus on hyvinkin kattava ja sen pitäisi ratkaista tämä tilanne. Se noudattaa niitä ääriviivoja, jotka tässä ovat pitkään olleet näkyvissä. Sitä ei ole vielä lopullisesti vahvistettu.

Tuomiojan mukaan kyse on siitä pystyykö oppositio saamaan kaikki mielenosoittajat sopimukseen mukaan. 

– Kärjistyminen on johtanut radikalisoitumiseen ja täällä on ollut liikkeelle provokaattoreita, jotka eivät ole kiinnostuneita sopimuksesta, vaan yrittävät väkivaltaista ratkaisua.

Neuvotteluissa ovat olleet mukana Saksan, Ranskan ja Puolan ulkoministerit sekä Venäjän erityislähettiläs.

– Se antaa vahvimman tähänastisen toivon, että tämä tilanne voisi ratketa.

Tuomiojan mukaan presidentti Viktor Janukovitshin asema on heikentynyt.

– Alueiden puolueesta on eronnut ihmisiä. Myöskin parlamentissa on tapahtunut hajontaa ja parlamentin enemmistö on äänestyksellä vaatinut ns. terrorisminvastaisten toimien lopettamista.

Tuomioja toivoo molemmilta osapuolilta nyt malttia, jotta tilanne rauhoittuu. 

– Ei antauduta sen edessä, jos provokaattoreita on liikkeellä. Se voi tarkoittaa, että yksittäisiä väkivaltatapauksia voi vielä sattua., mutta niiden ei pidä antaa kaataa tätä, jos sopimus on syntynyt. Varsinkin jos kaikki keskeiset toimijat, oppositio ja koko parlamentti on sen takana. Sopimuksesta pitää sitten pitää kiinni. Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme