Mainos
Mainos

Ulkoministerit koolle pohtimaan Irakin kriisiä

Irakin asiassa puuhataan huipputason ulkoministerikokousta. Diplomaattilähteiden mukaan Venäjän, Yhdysvaltain, Ranskan, Britannian ja Kiinan ulkoministerit tapaisivat huomenna. Venäjä on myös tänään tehnyt ehdotuksen kriisin laukaisemiseksi.

YK-lähteiden mukaan tapaaminen ei kuitenkaan ole toteutettavissa vielä huomenna. YK-virkailija, joka ei halunnut nimeään julkisuuteen totesi uutistoimisto Reutersille, että mahdollisten neuvotteluiden ajankohta olisi aikaisintaan torstaina tai perjantaina. Muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeri Madeline Albright on tällä hetkellä Intiassa. Amerikkalaisten mukaan Albright ei ehdi lentää Intiasta Geneveen huomiseksi.

Venäjällä suunnitelma kriisin laukaisemiseksi

Venäjän ulkoministeri Jevgeni Primakov ja Irakin varapääministeri Tareq Aziz ovat löytäneet mahdollisen ratkaisun Irakin asetarkastuskiistaan. Primakov kertoi Venäjän televisiossa laatineensa Azizin kanssa suunnitelman, joka estää aseellisen selkkauksen ja ratkaisee kriisin. Suunnitelmaan sisältyy se, että Irak noudattaa YK:n päätöslauselmia, hän sanoi.

Primakov puhui neuvoteltuaan Azizin kanssa, joka saapui yllättäen Moskovaan ja tapasi sekä Primakovin että presidentti Boris Jeltsinin. Primakov kertoi Jeltsinin lähettäneen aiemmin Irakin johtajalle Saddam Husseinille kirjeen, jossa oli selostettu "hyvin harkittua" suunnitelmaa kriisin ratkaisemiseksi. Aziz oli nyt tuonut Moskovaan Saddamin vastauksen.

Yhdysvallat lähettänee lisää hävittäjiä Irakiin

Yhdysvallat harkitsee uusien sotilaskoneiden lähettämistä Persianlahden alueelle tällä viikolla. Nimettömänä esiintyneen viranomaisen mukaan Washington harkitsee pommikoneiden ja hävittäjien lähettämistä alueelle vahvistaakseen asevoimiaan Persianlahdella. Siellä on jo kaksi lentotukialusta ja yli 200 sotakonetta.

Viranomaisen mukaan presidentti Bill Clinton ei ole vielä päättänyt asiasta, mutta Yhdysvaltain liittolaiset alueella ovat hyväksyneet sotavoimien vahvistamisen tarpeen vaatiessa.
(AFP-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme