Mainos
Mainos

Ulkoministerit toppuuttelevat keskustelua: Ei Natolle

Suomen ja Ruotsin ulkoministerit ovat vakuuttaneet Tukholmassa, että vilkas keskustelu ja gallupit eivät tuo muutosta nykyiseen Nato-linjaan.

Ruotsin TV4:n tuoreessa kyselyssä Nato-jäsenyyden kannattajia oli ensi kertaa hiukan enemmän kuin vastustajia: 37 prosenttia ruotsalaisista oli puolesta, 36 prosenttia vastaan. Miehistä lähes puolet kannatti liittymistä.

– Näitä gallupeja tulee ja menee. Ruotsin hallituksen linjaan se ei tule vaikuttamaan, sanoi Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) keskiviikkona Tukholmassa Pohjoismaiden neuvoston kokouksen yhteydessä.

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström vahvisti, että Ruotsin hallituksen linja on selvä:

– Hallitusohjelmassa lukee, että Nato-jäsenyys ei ole ajankohtainen.

Sosiaalidemokraattien Wallström alleviivasi, että Ruotsin tuore Nato-kysely tehtiin paljon mediahuomiota herättäneen Tukholman merioperaation jälkeen.

– Mielestäni turvallisuuspoliittisia kannanottoja ei pidä perustaa mielipidemittaukselle. Mittaus tuli sitä paitsi sen kiihkeän uutisoinnin jälkeen, joka liittyi puolustusvoimien toimintaan Tukholman saaristossa, hän perusteli MTV:lle.

Stubb ja Tuomioja eri linjoilla

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) toisti tiistaina Tukholmassa, että Suomi ei ole hakemassa Natoon tämän hallituksen aikana. Samalla hän kuitenkin viittasi ensi kevään eduskuntavaalien jälkeiseen aikaan.

– Toinen asia on vaalien jälkeinen aika: olen sitä mieltä, että täytyy pitää auki Nato-jäsenyyden mahdollisuus ja pohtia erilaisia selvityksiä.

Tuomioja toppuutteli vauhtiin päässyttä Nato-keskustelua keskiviikkona. Hän muistutti, että sosiaalidemokraatit eivät kannata Nato-jäsenyyttä.

– Tämä on sitä Suomen poliittista keskustelua. Meillä on sosiaalidemokraateilla hyvin selvä näkemys, että ei ole mitään syytä edelleenkään lähteä muuttamaan näitä peruslinjauksia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme