Mainos
Mainos

Ulkopolitiikka-lehti: Keski-Aasiassa on menossa venäläistäminen

Venäjä tavoittelee entisten neuvostotasavaltojen palauttamista hallintaansa. Kirgisian lainsäädäntöä venäläistetään paraikaa, ja seuraavaksi vuorossa saattaa olla Tadžikistan, analysoi Ulkopolitiikka-lehti.

Kirgisia on liittymässä Euraasian talousunionin jäseneksi vuodenvaihteessa, kun unioni aloittaa toimintansa. Keski-Aasian viidestä maasta Kazakstan on ilmoittanut liittyvänsä unioniin jo aiemmin.

Nykyisen Euraasian tulliliiton päälle rakentuva talousunioni luo yli 170 miljoonan ihmisen yhteiset sisämarkkinat. Venäjän johtaman projektin tavoitteena on luoda vastavoima Euroopan unionille.

Kirgisian entisen presidentin Roza Otunbajeva mukaan Ukrainan kriisi on voimistanut Venäjän vaikutusta Keski-Aasiassa­­.

Kieli vahvistaa sidettä

Keski-Aasian viisi maata olivat osa Neuvostoliittoa, ja sitä ennen alue oli tsaarin Venäjän hallussa. Siteitä Venäjään vahvistaa etenkin kieli, sillä venäjää puhutaan "toisena kotimaisena" kaikissa Keski-Aasian maissa. Lisäksi suuri osa nuorista keskiaasialaismiehistä käy lisätienestien perässä siirtotyöläisinä Venäjällä.

Venäjän mahdollisia kilpailijoita Keski-­Aasiassa olisivat ainakin Yhdysvallat ja Kiina, mutta ne ovat jättäneet alueen oman onnensa nojaan.

Kiinan intressit Keski-Aasiassa ovat Ulkopolitiikka-lehden mukaan lähes puhtaasti taloudellisia: Kiinaa kiinnostaa Keski-Aasiassa kaupankäynnin ja energian lisäksi vain torjua islaminuskon vaikutusta maahansa. 

Nettipalvelimet Moskovassa

- Venäläiset lait kopioidaan usein suoraan Kirgisian lakiin. Parlamentti hyväksynee homopropaganda- ja agenttilait ennen vuodenvaihdetta, sanoo kansainvälisen ja vertailevan politiikan apulaisprofessori Medet Tiulegenov Biškekissä sijaitsevasta Keski-Aasian amerikkalaisesta yliopistosta sanoo.

Yleistä mielipidettä Venäjä muokkaa myös kuin tyhjästä ilmestyneillä venäjäksi kirjoittavilla  toimittajilla ja venäjänkielisillä uutissivustoilla. Niiden taustoja New York Timesissa selvittäneen venäläisen toisinajattelijan Maša Gessenin mukaan niiden palvelimet näyttävät sijaitsevan Moskovassa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme