Mainos

Ulkopuolisen johtama Venäjä-tutkinta voi lamaannuttaa Valkoisen talon – Virkasyyte ei näytä vielä todennäköiseltä

Silmukka Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kaulan ympärillä on kiristynyt viime päivinä sellaista tahtia, että moni miettii, katkeaako hänen presidenttikautensa virkasyytteeseen ja viraltapanoon. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin todennäköisemmältä, että Trump saa jatkaa virassaan – mutta ei pysty saamaan juuri mitään aikaan.

Viimeisin naula Trumpin arkkuun iskettiin varhain torstaiaamuna Suomen aikaa, kun apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein ilmoitti valtuuttavansa riippumattoman tahon tutkimaan Trumpin kampanjaväen epäiltyjä Venäjä-yhteyksiä. Ulkopuoliseksi tutkinnanjohtajaksi nimitetyllä liittovaltion poliisin FBI:n entisellä johtajalla Robert Muellerillä on laajat valtuudet viedä tutkintaa haluamaansa suuntaan.

Tutkinta kestää todennäköisesti useita vuosia.
Samaan aikaan myös senaatin ja edustajainhuoneen tiedustelukomiteat jatkavat omia Venäjä-tutkimuksiaan. Lisäksi kongressissa on meneillään muitakin samaan vyyhteen kietoutuvia tutkintoja.

Comey avainasemassa 

Useat yhdysvaltalaispoliitikot ja politiikan tuntijat ovat jo pohtineet ääneen, että Trump saattaa vielä joutua virkasyytteeseen. Virkasyyte-sana on ollut paitsi oppositiossa olevien demokraattien myös Trumpin oman puolueen republikaanien edustajien huulilla. Se kertoo paljon, sillä sanaa ei käytetä Yhdysvaltojen politiikassa kevyin perustein.

Trumpia voitaisiin periaatteessa jo nyt syyttää oikeuden häiritsemisestä sillä perusteella, että hän kertoi televisiohaastattelussa FBI:n Venäjä-tutkinnan vaikuttaneen hänen päätökseensä erottaa FBI:n johtaja, tutkintaa johtanut James Comey.

Lisää painoa syytteelle saatetaan saada Comeyn muistiinpanoista hänen ja Trumpin keskusteluista. Yksi muistio on jo vuotanut Comeyn lähipiiristä julkisuuteen, ja sen mukaan presidentti olisi suoraan pyytänt häntä luopumaan Trumpin entisen kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Michael Flynnin Venäjä-kytköksiin kohdistuvasta tutkinnasta.

Comey pääsee todennäköisesti lähiviikkoina kertomaan kongressille oman versionsa eroonsa johtaneista tapahtumista. Jos hän esittää tuolloin todistusaineistona muistiinpanojaan, niillä on paljon painoarvoa.

Silti virkasyytteen uhka ei toistaiseksi vielä ole kovin suuri, koska republikaaneilla on enemmistö sekä senaatissa että edustajainhuoneessa. Heillä on iso kynnys kääntyä omaa presidenttiään vastaan.

Väki kaikkoaa Trumpin ympäriltä 

Ulkopuolisen johtama tutkinta on joka tapauksessa Valkoisen talon kannalta todella huono uutinen. Se syö merkittävästi Trumpin ja hänen alaistensa energiaa ja vaikeuttaa poliittisen asialistan viemistä eteenpäin.

Republikaanipoliitikot ottavat nyt presidenttiin etäisyyttä. Trumpin alaiset ovat jo alkaneet etsiä uusia työpaikkoja, ja lukemattomiin hallinnossa täyttämättä oleviin virkoihin on nyt entistä vaikeampi saada osaavia ihmisiä.

Terveydenhuolto- ja verouudistukset ovat vaarassa jäädä haaveiksi.
Tutkinta varjostaa lähes varmasti ensi vuoden välivaaleja ja mitä todennäköisimmin jopa seuraavia presidentinvaaleja vuonna 2020.
Trump kampanjoi leimaamalla vastaehdokkaansa Hillary Clintonin roistoksi. Ensi kerralla "Telkien taa" -kampanjahuuto saattaakin osua omaan nilkkaan.

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot