Mainos
Mainos

Ullevin pommi-iskun tekijä ilmoittautui

Hämäräperäinen ryhmä "Vi som byggde Sverige" -ilmoittautui eilen Göteborgissa sijaitsevan Ullevin stadionin pommi-iskun tekijäksi. Uutistoimisto AP:n Lontoon-toimistoon toimitetussa viestissä sanottiin, että isku oli vastalause Tukholman olympiahankkeille. Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Juan Antonio Samaranch sanoi eilen, että pommi-iskut saattavat jopa parantaa Tukholman mahdollisuuksia kisakaupungiksi.

VSBS:n mukaan kesäolympialaisten järjestäminen Tukholmassa olisi silkkaa verovarojen tuhlausta. Ryhmä väitti myös olevansa niin hyvin järjestäytynyt, että se voi tarvittaessa muuttaa koko Tukholman "sotatantereeksi".

Poliisi ei ole onnistunut selvittämään ketkä ovat ryhmän takana. VSBS on uhkaillut myös pääministeri Göran Perssonia. Uutistoimisto AP:lle tänään toimitetun viestin allekirjoituksena oli Säilyttäkää Ruotsi ruotsalaisille. Viesti oli täynnä rasistisia iskulauseita.

Bevara Sverige Svenskt oli äärioikeistolainen ulkomaalaisvihamielinen järjestö, joka hajotettiin 80-luvun puolivälissä. Sanonta toimii edelleen äärioikeistolaisten iskulauseena.

Scotland Yard apuun

Ruotsissa on tehty kaikkiaan kymmenen iskua, jotka tiedotusvälineiden mukaan liittyvät Tukholman olympiahankkeisiin. Poliisilähteiden mukaan on kuitenkin mahdollista, että kahdeksalla ensimmäisellä tuhopoltolla ei ole mitään yhteyttä stadioneille viime viikkoina tehtyihin iskuihin eikä myöskään olympialaisiin.

Göteborgissa sattuneen räjähdyksen jälkeen poliisi on pyytänyt Britannian Scotland Yardilta apua räjähdeaineanalyysia varten. Tuhkolman stadionin löydökset on jo lähetetty Scotland Yardille. Poliisin mukaan on olemassa epäilyjä siitä, että molemmat pommit olisivat saman valmistajan käsialaa.

Samaranch rauhoittelee

Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Juan Antonio Samaranch sanoo Ruotsissa tehtyjen pommi-iskujen ehkä jopa parantavan Tukholman mahdollisuuksia saada vuoden 2004 olympiakisojen isännyys. Samaranch esitti tämän arvion tavatessaan keskiviikkona Lausannessa Sveitsissä Ruotsin kruununprinsessan Victorian. Samaranch sanoi tapaamisessa Kansainvälisen olympiakomitean IOK:n torjuvan väkivallan ja terrorismin käytön.
(STT-TT-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme