Mainos
Mainos

Unicef: Britannian päästettävä lapsipakolaisia maahan – satoja lapsia vaarassa kadota

YK:n lastenjärjestö Unicef patistaa Britanniaa ottamaan vastaan yksin matkaavia lapsipakolaisia, uutisoivat brittimediat.   

Unicefin mukaan Ranskan Calais'ssa pakolaisleirillä Britanniaan pääsyä odottaa 400 lasta, jotka olisivat oikeutettuja turvapaikkaan Britanniassa.     

Unicef on huolissaan suunnitelmista sulkea Viidakkona tunnettu leiri. Järjestön mukaan tämä voi johtaa yksin matkustavien lasten katoamisiin, ennen kuin heidät voidaan rekisteröidä. Lapset ovat vaarassa joutua ihmiskauppiaiden käsiin.  

– Kun osa Calais'n leiristä viimeksi hajotettiin, satoja lapsia katosi. Me emme tiedä, mitä heille tapahtui, sanoo Unicefin Britannian varajohtaja Lily Caprani BBC:lle.  

Satoja jo saapuneita lapsia kateissa  

Britannian hallitus on sitoutunut yksin saapuvien lasten sijoittamiseen maahan. Käytännössä lasten vastaanottaminen on kuitenkin ollut hidasta, kirjoittaa sanomalehti Independent.  

Kuluvan vuoden ensimmäisenä kolmena kuukautena alle 20 lasta sai turvapaikan Britanniasta.  

Viime kuussa Independent julkaisi tietoja, joista ilmenee, että satoja jo Britanniaan yksin saapuneita lapsia on kateissa. Kaikkiaan 360 lapsen olinpaikka on Britannian viranomaisille arvoitus. Heistä yli 200 on ollut kateissa yli kaksi vuotta.    

Kaikkiaan Britanniaan on viiden viimeksi kuluneen vuoden aikana saapunut noin 9 200 yksin matkustavaa alaikäistä turvapaikanhakijaa.

Ranska tahtoo sulkea 10 000 asukkaan Viidakon  

Britannian sisäministeriön mukaan maa on yhä sitoutunut ottamaan vastaan haavoittuvassa asemassa olevia lapsia, joilla on yhteyksiä Britanniaan.  

Ministeriöstä painotetaan Independentille, että Ranskan Calais'n leirin sulkeminen on kuitenkin Ranskan sisäinen asia.   

Ranskan presidentti Francois Hollande sanoi maanantaina, että leiri tyhjennetään tämän vuoden aikana ja asukkaat sijoitetaan muihin vastaanottokeskuksiin.  

Calais'n leirillä asuu kaikkiaan noin 10 000 ihmistä. Avustusjärjestöt arvioivat, että heistä noin tuhat on yksin matkustavia lapsia.  

Koko Eurooppaan yksin matkustavia lapsia on saapunut noin 88 000 - tai ainakin niin moni haki viime vuonna turvapaikkaa Euroopasta, ilmenee EU-alueelta tilastotietoja keräävän Eurostatin tiedoista. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme