Mainos
Mainos

United lensi pahoinpitelyvideoilla suoraan myrskyn silmään – maine meni ja kurssi putosi

Fly the Friendly Skies –  vapaasti käännettynä vaikkapa "Lennä lepppoisille taivaille".  United Airlines -lentoyhtiön iskulause on joutunut karmeaan valoon somessa kulovalkean tavoin levinneiden pahoinpitelyvideoiden myötä.

Videolla tohtori David Dao, 69-vuotias amerikkalainen lääkäri raahataan kirkuvana ja verta vuotavana väkisin pois lentokoneesta Unitedin lennolta Chicagossa 9.4. Hän ei ollut tehnyt itse mitään väärää – kone oli vain ylibuukattu ja jonkun piti lähteä. Dao kieltäytyi lähtemästä, koska hänellä oli Kentuckyssä potilaita odottamassa.

Tämän jälkeen hänet poistettiin koneesta erittäin kovin ottein.

– Monet ovat kyselleet, lähtikö häneltä hampaita. Nyt voimme vastata: Kyllä lähti, kaksi etuhammasta, Daon juristi Thomas Demetrio kertoi tänään CNN:lle. Lisäksi Daon nenä on murtunut ja nenäontelot vaurioituneet. Hänellä on seuraavaksi edessään plastiikkakirurginen korjausleikkaus. 

Tohtori Dao aikoo haastaa yhtiön oikeuteen.

Johtaja pahoitteli "uudelleensijoittamista"

United Airlinesin piina on kuitenkin vasta alussa. Lukuisat matkustajat ovat videoineet tapahtuman, ja sosiaalinen media on jo täynnä kuvia ja videoita verisestä ja apua huutavasta tohtori Daosta.

Yhtiön toiminta on kuitenkin ollut muutenkin malliesimerkki huonosta kriisiviestinnästä.

Sen jälkeen kun kuvat pahasti murjotusta tohtorista levisivät maailmalla, yhtiön johtaja Oscar Munoz kommentoi tapausta lyhyesti.

– Tämä on hyvin ikävä tapaus meille kaikille täällä Unitedilla. Pahoittelen, että olemme joutuneet sijoittamaan nämä matkustajat uudelleen, Munoz muotoili Twitterissä.

Moni kommentaattori piti Munozin sanavalintaa uskomattoman vähättelevänä ja pilkkasi, olisiko jo aika että Munoz itse "uudelleen sijoitettaisiin" toisiin tehtäviin.

Mutta pian somemyrsky sai vielä lisää vauhtia, sillä sisäisessä kirjeessä Munoz kirjoitti yhtiön työntekijöille näin:

– Tämä tilanne ikävä kyllä käynnistyi, kun yksi matkustaja, jota olimme jo kohteliaasti pyytäneet poistumaan, kieltäytyi, ja meidän oli pakko ottaa yhteyttä Chicagon ilmailuviranomaisiin. Työntekijämme seurasivat yhteisiä linjauksiamme tällaisten tilanteiden hoitamisesta. 

Kun kirje vuoti yhtiön ulkopuolelle, se nostatti matkustajissa entistä suuremman raivon. Munoz tuntuu yksiselitteisesti syyttävän matkustajaa, joka pahoinpideltiin tilanteessa sairaalakuntoon. 

Selvä vaikutus pörssikurssiin

Unitedin some-myrsky on väkevä muistutus myös siitä, että tällaisilla tapauksilla on vaikutusta paitsi maineeseen, myös suoraan tuloihin. Unitedin pörssikurssi ehti laskea kohun aikana yli neljä prosenttia ja boikottivaatimukset ovat yltyneet. Yhtiön johto on lopulta herännyt pyytämään kunnolla anteeksi ja tuomitsemaan väkivallan.

Jos jupakasta pitää jotain positiivista löytää, suomalainen Finnair on saanut sen myötä myönteistä julkisuutta. Netissä leviää nyt kuvapari, jossa United-tilanteeseen rinnastetaan tuore otos suomalaisesta pilotista, joka sattui matkustamaan hiljattain matkustajana lennolla ja auttoi kaksosten äidin pulasta ottamalla toisen pikkuvauvan syliinsä matkustamaan.

Kontrasti on ilmeinen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme