Mainos
Mainos

Unkarin kansanäänestys pakolaiskiintiöistä jäi torsoksi

Unkarin pakolaiskiintiöitä koskevan kansanäänestyksen tulos jäi sunnuntaina pätemättömäksi, koska äänestysprosentti jäi alle 50:n, kertoi uutistoimisto DPA. 

Pääministeri Viktor Orban viittasi kintaalla koko asialle jo päivällä.

– Ainahan käypä äänestystulos on parempi kuin pätemätön, mutta lailliset seuraukset tulevat olemaan samanlaisia. On olemassa vain yksi ennakkoehto, ja se on tämä: kyllä-ääniä on oltava enemmän kuin ei-ääniä, Orban sanoi.

Hallitusta vastustavat oppositiopuolueet ja useat kansalaisjärjestöt olivat kehottaneet ihmisiä boikotoimaan kansanäänestystä.

– En aio olla nappula Orbanin pelissä, sanoi äänestämättä jättänyt, joka saatteli äitinsä äänestyspaikalle.

– Kysymys on muotoiltu siten, että siihen voi vastata vain yhdellä tavalla.

Kiintiöstä ei ainoatakaan pakolaista Unkariin

Saksan ajama EU:n pakolaiskiintiöedustus pyrkii vähentämään painetta Italialta ja Kreikalta, joihin valtaosa Eurooppaan pyrkijöistä tulee.

Kiintiöiden hyväksyminen on ollut tuskallisen hidasta, ja monet Itä- ja Keski-Euroopan maat vastustavat niitä kiivaasti.

Itävallan ulkoministeri Sebastian Kurz sanoikin sunnuntaina, että EU:n tulisi luopua koko suunnitelmasta.

– Tavoite on täysin epärealistinen. Suunnitelma voi vaarantaa Euroopan yhtenäisyyden, Kurz sanoi saksalaisen Welt am Sonntag -lehden haastattelussa.

Unkari ei toistaiseksi ole ottanut vastaan ainoatakaan niistä vajaasta 1 300 pakolaisesta, jotka sen kiintiöön kuuluvat. Sen sijaan Unkari on yhdessä Slovakian kanssa aloittanut oikeustoimet päätöksen pyörtämiseksi.

Äänestys päättyi sunnuntaina iltakahdeksalta. Tuloksia oli luvassa vasta yöllä.

Katso aikaisempi uutisvideo aiheesta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme