Mainos
Mainos

Upeat kuvat: Mitä ovat nämä erikoiset pyörteet taivaalla?

Satelliittikuvissa on viime päivinä näkynyt upeita pyörteitä Madeiran ja Kanarian yllä.

Pyörteet ovat niin kutsuttuja von Kármánin pyörteitä.

– Pyörteet syntyvät, kun pinnan läheinen tuuli joutuu kiertämään korkean saaren. Tilanteessa yläpuolinen ilmakehä on niin sanotusti stabiilisti kerrostunut eli muodostaa ikään kuin lasikaton, jonka vuoksi tuuli ei pysty kiertämään korkeaa saarta sen yläpuolitse, kertoo MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi.

Alhaisilla tuulen nopeuksilla tuuli puhaltaa saaren ohi pyörteilemättä ja virtaus jatkuu tasaisena myös saaren takana.

– Kun tuulen nopeus on riittävän suuri, saaren kiertävä tuuli ikään kuin irtoaa saaren kyljestä, vähän samaan tapaan kuin aallon harja rikkoutuu vaahtopääksi, ja muodostaa jälkipuolelle pyörteen. Pyörre muodostuu säännöllisin väliajoin kummallekin puolelle saarta. Pilvivana voi ulottua jopa yli sadan kilometrin päähän saaresta. Jos tuuli on liian voimakas, syntyy niin voimakasta pyörteisyyttä, että kaunis kuvio häviää, sanoo Liisa Rintaniemi.

Säätilanne Madeiran ja Kanarian alueella on ollut ilmiölle suotuisa useana päivänä. Alue on korkeapaineen reunamilla ja siellä vallitsee pohjoisvirtaus.

Unkarilainen fyysikko Theodore von Kármán kuvasi ilmiön jo vuonna 1911, mutta ilmakehässä se havaittiin vasta sääsatelliittiaikakauden alettua 1960-luvulla.

Suomen ja maailman säätietoja MTV:n sääsivustolla.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme