Mainos
Mainos

Upi-tutkija Merkelin ja Trumpin tapaamisesta: Tärkeintä on luottamuksen rakentaminen – Merkel ei saa olla liian pehmeä

Asiantuntija uskoo että Saksan ja Yhdysvaltain johtajien tapaamisen tärkein tavoite on luottamuksen rakentaminen.

Saksan liittokansleri Angela Merkel tapaa iltapäivällä Suomen aikaa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Washingtonissa. Trump on ärsyttänyt Saksan johtoa muun muassa arvostelemalla maan pakolaispolitiikkaa sekä tukemalla avoimesti Britannian eroa EU:sta.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Tuomas Iso-Markku ennakoi ettei ongelmia nosteta tänään esille.

– Varmasti keskeisin tavoite on Saksan kannalta on se, että Merkel ja Trump tapaavat ja hallintojen välille syntyy suora kontakti. Saksassa toivotaan, että rakentuisi erimielisyyksistä huolimatta luottamuksellinen pohja, jolle etenkin Saksan kannalta tärkeitä suhteita voitaisiin rakentaa, Iso-Markku toteaa.

Iso-Markku uskoo sopuisaan tapaamiseen, mutta sanoo saksalaisten kuitenkin odottavan Merkeliltä lujuutta.

– Merkel ei voi myötäillä Trumpia tärkeissä arvokysymyksissä. Saksalainen lehdistö tulee varmaan odottamaan, että Merkel ei tapaamisessa anna liian pehmeää kuvaa. Hänen on kyettävä seisomaan omien ja eurooppalaisten arvojen takana.

– Merkel ja Trump ovat eri linjoilla globalisaation ja vapaakaupan eduista ja haitoista, mutta en usko, että tapaamisessa nostetaan näitä asioita esille.

Merkel on etukäteen viestittänyt edustavansa tapaamisessa paitsi omaa maataan myös Euroopan unionia. Tapaaminen lykkääntyi viime tiistailta Yhdysvaltain lumimyrskyn takia. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme