Mainos
Mainos

"USA aiempaa valmiimpi kansainväliseen yhteistyöhön"

Yhdysvallat on Barack Obaman presidenttiyden myötä valmiimpi kansainväliseen yhteistyöhön, uskoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Raimo Väyrynen.

- Luulen, että Obama on huomattavasti valmiimpi kansainväliseen yhteistyöhön, ainakin jos vertaa siihen, mitä Bush oli ensimmäisellä presidenttikaudellaan, Väyrynen sanoo.

Väyrynen uskoo kuitenkin, että esimerkiksi ensi viikolla Yhdysvalloissa järjestettävässä 20 maan taloushuippukokouksessa ei saada vielä tavattoman paljon aikaa.

- Ongelmana on tietenkin se, että Yhdysvaltoja edustaa vanha presidentti, jolle ei ole vallan rippeitäkään enää jäljellä.

Väyrysen mukaan talouskriisi ja vientimarkkinoiden hiipuminen voivat hillitä USA:n kansainvälistä kauppaa.

- Perinteisesti demokraatit ovat protektionistisempia kuin republikaanit. Vaalikampanjassa Obaman oli pakkokin myötäillä protektionistisia tuntoja, koska hän tarvitsi valkoisten työläisten ääniä. Vaalikampanjasta ei kannatakaan suoraan tehdä johtopäätöksiä.

"Poliittinen voitto ei ole koskaan lopullinen"

Raimo Väyrysen mukaan demokraattien voitto oli selvä, mutta hän muistuttaa, että Amerikan poliittisessa historiassa voitto ei ole koskaan ollut lopullinen.

- Republikaanit ryhtyvät nyt kokoamaan itseään, eivätkä demokraatit tunnetusti ole mikään yksimielinen puolue.

- On yhä melkoinen joukko, jonka on vaikea hyväksyä Obaman liberaalia politiikkaa ja taustaa, hän sanoo.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme