Mainos
Mainos

USA julkaisee pelätyn raportin Guantanamon kuulustelumetodeista

Yhdysvallat julkaisee tänään raportin tiedustelupalvelu CIA:n kuulustelumetodeista Guantanamon vankilassa vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen. Raportin julkistamista on pitkään lykätty, koska Yhdysvallat on pelännyt sen aiheuttamia reaktioita.

Valkoinen talo vahvisti, että raportti julkaistaan tänään, vaikka ulkoministeri John Kerry varoitti viime viikolla sen mahdollisista seurauksista ympäri maailmaa.

Yhdysvaltain suurlähetystöt ovat nostaneet valmiuttaan mahdollisten iskujen varalta.

Raportin odotetaan sisältävän raskauttavia tietoja George W. Bushin hallituksen salaisesta kuulusteluohjelmasta, jossa kuulusteltiin kymmeniä Guantanamossa pidettyjä vankeja. Presidentti Barack Obama on aikaisemmin myöntänyt, että Yhdysvallat on käyttänyt kidutukseen verrattavia kuulustelukeinoja.

Seksuaalista uhkailua ja valeteloituksia 

Raportti sisältää tiedotusvälineiden mukaan yksityiskohtaisia kuvauksia julmista kuulustelumetodeista, joihin kerrotaan kuuluvan muun muassa seksuaalista uhkailua. Julki tulee noin 500-sivuinen lyhennelmä alun perin yli 6000 sivun mittaisesta raportista. Sen kerrotaan käsittelevän noin 100 vangin kohtelua.

Erästä kuulusteltavaa kerrotaan uhatun sähköporalla, jota ei lopulta kuitenkaan käytetty. Toisessa tapauksessa kuulusteltavalle olisi uhattu tehdä seksuaalista väkivaltaa. Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan kuulusteluissa olisi käytetty myös valeteloituksia, joiden käyttöä Bushin hallitus ei koskaan hyväksynyt.

Jo aikaisemmin julkisuudessa on ollut tietoja valehukuttamisesta ja nukahtamisen estämisestä kuulustelujen yhteydessä.

Raportista selviää tiedotusvälineiden mukaan myös, että kidutuksen kaltaisilla keinoilla ei saatu kuulusteltavilta sellaisia tietoja, joita ei olisi saatu tavanomaisilla kuulustelumenetelmillä.   

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme