Mainos
Mainos

USA kehotti Kiinaa harkitsemaan uudelleen Taiwan-lakia

Kiinan kansankongressin mukaan voimatoimet ovat lain mahdollistama viimeinen keino, jos Taiwanin itsenäistymispyrkimyksiä ei muuten saada estettyä.

Valkoinen talo kehottaa Kiinaa harkitsemaan uudelleen lakiesitystä, joka antaisi Kiinalle oikeuden hyökätä Taiwaniin jos tämä julistautuu itsenäiseksi. Kiinan kansankongressin eli parlamentin odotetaan hyväksyvän separatismin vastainen laki istuntonsa päätteeksi 14. maaliskuuta.

Parlamentin varapuhemies Wang Zhaoguo esitteli eilen lakiehdotuksen yksityiskohtia. Hänen mukaansa voimatoimet ovat lain mahdollistama viimeinen keino, jos Taiwanin itsenäistymispyrkimyksiä ei muuten saada estettyä.

Valkoisen talon tiedottajan Scott McClellanin mukaan lakiesitys ei auta mitään vaan on pikemminkin vastoin Kiinan ja Taiwanin suhteiden lämmittelypyrkimyksiä.

- Lakiesitys mahdollistaa Taiwaniin suunnatut rangaistustoimet. Me vastustamme kaikkia yrityksiä päättää Taiwanin tulevaisuudesta muuten kuin rauhanomaisin keinoin, McClellan sanoi.

Taiwan puolestaan varoitti, että kiistanalaisen lain hyväksyntä kansankongressissa saattaisi sysätä Taiwanin itsenäisyysjulistukseen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme