Mainos
Mainos

USA: Kiinan toisinajattelijat vaiennettu

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Kiina jatkoi viime vuonna ihmisoikeusrikkomuksia ja vaiensi vuoden loppuun mennessä kaikki kommunistihallintoa arvostelleet toisinajattelijat. Ministeriön vuosittain julkaisema ihmisoikeusraportti mainitsi myös mm. Venäjän, Kuuban, Indonesian ja Turkin maina, joiden ihmisoikeustilanne ei parantunut vuonna 1996.

Yhdysvaltain mukaan Kiinan viranomaiset käyttivät tehokkaasti pelottelua, pidätyksiä ja karkotuksia hiljentääkseen kaiken hallitukseen kohdistuvan arvostelun. Kommunistihallinnon rajoittavat toimet uhkaavat raportin mukaan kansalaisoikeuksia ja poliittisia instituutioita myös Hongkongissa, jonka on määrä siirtyä Kiinalle ensi kesänä.

Kiinan ihmisoikeustilanteen arvostelu julkaistiin samaan aikaan kun Kiina ja Yhdysvallat ovat ponnistelleet kovasti suhteidensa parantamiseksi. Kiinan ulkoministeriön edustaja torjui arvostelun tuoreeltaan ja totesi ihmisoikeusraportin olevan irrallaan todellisuudesta.

Turkissa hallitus ei pystynyt ylläpitämään vuonna 1995 saavutettuja ihmisoikeustilanteen parannuksia. Yhdysvaltain ulkoministeriön raportissa Turkkia mm. syytetään yli puolen miljoonan kurdisiviilin pakkosiirrosta osana taistelua kurdien itsenäisyysliikettä vastaan.

(STT-Reuter-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme