Mainos
Mainos

USA myy hävittäjiä terrorismin tukemisesta syytetylle Qatarille

Yhdysvallat on sopinut F-15-hävittäjien myymisestä Persianlahdella sijaitsevalle Qatarille. Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan maiden puolustusministerit allekirjoittivat noin 11 miljardin euron arvoisen sopimuksen eilen.

Monet Persianlahden maat ovat Saudi-Arabian johdolla katkaisseet suhteensa Qatariin, jota ne syyttävät terrorismin tukemisesta. Myös Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on antanut Twitterissä tukensa toimille Qataria vastaan.

Pentagonin lausunnossa suhteiden kiristyminen ei näy. Ministeriön mukaan hävittäjäkauppa lisää turvallisuusyhteistyötä ja yhteistoimintakykyä Yhdysvaltain ja Qatarin välillä.

Tuoreessa sopimuksessa myytävien koneiden lukumäärää ei kerrottu. Bloomberg-uutistoimiston mukaan Qatar voi saada 36 hävittäjää.

Yhdysvaltain ulkoministeriö antoi jo viime vuonna luvan kaikkiaan 72:n F-15-hävittäjän myymiselle Qatariin. Koko sopimuksen arvoksi on arvioitu vajaat 20 miljardia euroa.

Yhdysvalloilla on entuudestaan Qatarissa sotilastukikohta ja alueellinen esikunta sekä tuhansia amerikkalaissotilaita.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme