Mainos
Mainos

USA:n ehdokkaat: Miljonäärimormoni vs. lakimiesnobelisti

Republikaanien presidenttiehdokas Mitt Romney on poliitikko toisessa polvessa. Hänen isänsä George Romney toimi Michiganin kuvernöörinä 60-luvulla - ja hänkin pyrki republikaanien presidenttiehdokkaaksi, mutta pojastaan poiketen häntä ei ehdolle valittu.

– On selvää, että hänen isällään oli valtaisa vaikutus sekä hänen varhaisvuosiinsa että poliittiseen uraan, sanoo uutistoimsto AP:n politiikan toimittaja Kasie Hunt.

Tämän vuoden alussa alkoi käydä selväksi, että hänestä tulee republikaanien ehdokas, toisella yrittämällä. Taakse saivat jäädä puolustuspuheet vapaasta abortista ja homojen oikeuksista.

Politiikan lisäksi Romney on myös hyvin menestynyt - jos kohta säälimättömässä maineessa oleva liikemies. Romneyn taakka on hänen taustansa. Suursijoittajana hän on tehnyt kovaa tulosta mutta aiheuttanut myös tylyjä ihmiskohtaloita, ja hänen vahingokseen on luettu etäisyys tavallisen ihmisen elämästä samoin kuin möläytykset niin sanotusta vaalikarjasta.

Kampanjansa aikana Romney muun muassa sanoi, että kilpailijansa, demokraattien ehdokkaan presidentti Barack Obaman kannattajat elävät yhteiskunnan tuella.

65-vuotias Mitt Romney on mormoni.

Yhdysvaltojen järjestyksessään 44. presidentti Barack Obama on päätynyt politiikkaan yliopistomaailman kautta.

Hän on opiskellut valtio-oppia ja lakia, jotka molemmat ovat juuri poliitikolle sopivia aineita. Obamalle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto virkakautensa aluksi ja onpa hän Time-lehden vuoden 2008 henkilökin.

Istuvalla ensimmäisen kauden presidentillä on etu puolellaan: hänet äänestetään usein toisellekin kaudelle. Mutta presidentti Barack Obaman ensimmäinen virkakausi on sujunut talouslaman varjossa. Ja toisaalta: ensimmäinen tummaihoinen Yhdysvaltain presidentti on jo nähty.

– Moni ihminen ajatteli, ettei näe tällaista elinaikanaan, mutta niinpä vain kävi. Kun samaa asiaa ei voi tehdä enää uudelleen ensimmäisenä, mitä siinä sitten enää on", toteaa uutistoimisto AP:n politiikan toimittaja Charles Babbington.

Barack Obama on kenialaisen isän ja havaijilaisen äidin vuonna 1961 syntynyt poika. Hänen vanhempansa erosivat pojan ollessa kolmivuotias.

Obamalla oli lähinnä yliopisto- ja lakimiestausta, ennen kuin hän päätyi ensin osavaltiopolitiikkaan vuonna 1996. Liittovaltion senaattoriksi hänet valittiin 2004.

Vierellään hänellä on puoliso, jonka vaikeana tehtävä valtakunnan ensimmäisenä naisena on tasapainoilla jonkinlaisen oman ohjelman mutta kuitenkin politiikassa olemattomuuden välimaastossa.

Demokraattien ehdokkaana oleva 51-vuotias Obama on kristitty.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme