Mainos
Mainos

USA:n jättipommi arveltua tuhoisampi: "Kiskoimme esiin 90 kuollutta Isis-taistelijaa – elivät luolissa vuosia iskuja järjestäen"

Yhdysvaltojen jättipommissa kuoli paljon aiemmin tiedettyä enemmän äärijärjestö Isisin taistelijoita, kertoivat Afganistanin viranomaiset tänään.

Yhdysvaltojen torstaina Afganistaniin pudottama "kaikkien pommien äitinä" tunnettu pommi tappoi ainakin 92 Isis-taistelijaa, kertoi Achinin kuvernööri Esmail Shinwari. Nangarharin maakunnan edustaja Ataullah Khogyani antoi uhriluvuksi 90.

– Kiskoimme ulos 90 kuollutta taistelijaa, jotka elivät maan alla noissa tunneleissa ja luolissa vuosia järjestäen ja suunnitellen iskuja eri puolille maata, Khogyani sanoi uutiskanava al-Jazeeralle.

Kuolleiden määräksi kerrottiin aiemmin kolmisenkymmentä.

Irakin sodan aikana kehitetty GBU-43/B-pommi on voimakkain Yhdysvaltojen käytössä oleva pommi ilman ydinlatausta.

Se tuhosi taistelijoiden piilopaikkoja vuorilla. Valtava sienipilvi ja liekit peittivät alueen alleen.


Isis on heikentynyt alueella

Achinin kuvernööri vakuutti, että sotilaita tai siviilejä ei kuollut iskussa. Turvallisuusasiantuntijoiden mukaan Isis on rakentanut linnakkeitaan lähelle siviilien asutusta. Hallituksen mukaan tuhannet perheet olivat kuitenkin jo ehtineet paeta alueelta viime kuukausien taistelujen aikana.

Arvostelijoiden mielestä Afganistania käytettiin pommin testauspaikkana. Osa huomautti, että Isis ei ole alueella yhtä vahva kuin Taleban-liike.

Afganistanin presidentin Ashraf Ghanin kanslia hyväksyi jättipommin käyttämisen Isisiä vastaan. Myös Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump luonnehti iskua onnistuneeksi.

Ennen pommin pudotusta taistelu alueella on kiihtynyt, ja Yhdysvaltojen tukemilla maajoukoilla on ollut vaikeuksia edetä.

Isis on levittäytynyt Irakista ja Syyriasta Afganistaniin viime vuosina. Äärijärjestö on houkutellut tyytymättömiä jäseniä Pakistanin ja Afganistanin Taleban-liikkeestä sekä uzbekki-islamisteista. Isis on kuitenkin menettänyt tasaisesti alueita Yhdysvaltojen ilmaiskujen ja Afganistanin maahyökkäysten vuoksi.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme