Mainos
Mainos

USA:n kouluissa nollatoleranssi: Legopoliisi tai kakkulapio voi tuoda potkut

Eri puolilla Yhdysvaltoja on viime aikoina havahduttu vakavaan koulukuriongelmaan.  Kouluissa on ollut käytössä tiukka nollatoleranssipolitiikka, jonka tarkoitus oli pitää koulut turvallisena. 

Kyseisen säännön mukaan kaikki väkivaltaan sekä päihteisiin viittaava käytös johtaa automaattisesti koulusta erottamiseen ainakin tilapäisesti.  Sääntö tuli voimaan liki 20 vuotta sitten kun liittovaltio vaati kouluja rankaisemaan oppilaita aina kun oppilaat rikkovat sääntöjä.  Valtio uhkasi vetää rahoituksen pois kouluilta jos rangaistuksia ei anneta. 

Sääntö on johtanut järjettömiin tuomioihin, joista maalaisjärki on kaukana.  Eräs kahdeksanvuotias erotettiin koulusta, kun tämä toi legoja kouluun: yksi legopaloista oli poliisi, jolla oli pieni pyssy kädessä. 

Floridalaiskoulusta erotettiin ekaluokkalainen, joka oli osoittanut sormellaan, niin kuin se olisi pyssy. 

Kolmasluokkalainen tyttö pidätettiin New Jerseyssä, kun hänen isoäitinsä oli lähettänyt tytön syntymäpäivänä täytekakun kouluun ja laittanut mukaan kakkulapion.  Kakku syötiin, jonka jälkeen opettaja ilmiantoi tytön siitä, että tämä toi vaarallisen esineen – siis kakkulapion – kouluun.

Marylandissa 7-vuotiasta poikaa puolestaan rankaistiin siitä, että hän oli pureskellut keksin muotoon, joka opettajan mielestä näytti pyssyltä. Poika erotettiin koulusta kahdeksi päiväksi. 

Koulusta erottaminen vie usein rikolliselle tielle

Osana nollatoleranssipolitiikkaan kuuluu se, että poliisi kutsutaan paikalle hyvin helposti eikä kouluissa edes yritetä selvitellä asiaa opettajien ja vanhempien kesken.  Käytännössä amerikkalaiskouluista viedään siis pieniä lapsia usein käsiraudoissa poliisilaitokselle selvittelemään rikoksen vakavuutta. 

Nyt on kuitenkin huomattu, että varsinkin yläluokkalaisten pidättäminen ja koulusta erottaminen määräajaksikin on kuin suora putki rikolliselle uralle. Kun esimerkiksi teinipoika erotetaan koulusta pienenkin rikkomuksen vuoksi, alkaa tämä usein viettää aikaa kadulla vähän vanhempien ja mahdollisesti jopa rikollisjengien kanssa, jolloin koulun todennäköisyys keskeyttää koulu kasvaa. 

Jo viikonkin erottamisen aikana heikon oppilaan on vaikea päästä samalle tasolle luokkakavereiden kanssa ja tulevaisuuden kannalta tällaisella joustamattomalla koulukurilla on luonnollisesti valtaisan negatiivinen vaikutus.

Osa koulupiireistä ryhtyi kapinoimaan

Nollatoleranssisäännöt ovat voimassa suurimmassa osassa maan kouluista, mutta nyt joissakin koulupiireissä on noustu kapinaan, kun on huomattu, kuinka suuria ongelmia joustamattomuudesta syntyy.  

Lisäksi kouluväkivalta ei ole hävinnyt mihinkään sillä, että ekaluokkalainen ei saa syödä keksiään pyssyn muotoon. 

Monilla eri alueilla onkin päätetty, ettei pieniä asioita automaattisesti anneta poliisin hoidettavaksi ja luoda sitä kautta pidätysrekisteriä koululaiselle.  Tilalle on luotu opiskelijoiden itsensä hoitamia keskustelupiirejä, jotka antavat neuvoja ongelmaoppilaille ja toimivat välittäjinä koululaisten ja kouluviranomaisten selvittelyissä. 
 Edelläkävijänä koulukurin höllentämisessä on ollut Floridan osavaltio. Opiskelijoiden pidätykset vähenivät useilla tuhansilla, kun pienet ongelmia ryhdyttiin hoitamaan koulun sisällä. 

Floridassa pidätettiin pahimpina nollatoleranssiaikoina liki 30 000 opiskelijaa vuodessa.  Nyt tuo määrä on pudonnut noin puoleen.  Vaikka 15 000 pidätystapausta ei vielä olekaan mikään ihan pieni joukko, on se  kuitenkin muutos parempaan suuntaan. 

Koulukurin höllentämisellä voidaan myös joten kuten puuttua yhteiskunnan epätasa-arvoisuuteen, sillä tilastot osoittavat, että vähemmistöryhmiin kuuluvat nuoret joutuvat pidätetyksi paljon helpommin kuin valtaväestö. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme