Mainos
Mainos

USA:n länsiafrikkalaisia vältellään ebolan pelossa: ”Meitä kohdellaan kuin sairaita”

Yhdysvalloissa pelko sairastua ebolaan on jo niin voimakas, että osaa maassa asuvista länsiafrikkalaisista vältellään sairauden pelossa. Joitakin länsiafrikkalaisista ei päästetä enää työpaikalle ja lähikontaktia kuten kättelyä vältellään. New Yorkin Staten Islandin länsiafrikkalaiset ovat perustaneet oman ebola-komitean ajamaan afrikkalaisten oikeuksia maassa.

New Yorkin Manhattanilta kestää lautalla viisitoista minuuttia Staten Islandille. Sijainnista huolimatta vapauden patsaan ohitettuaan harva turisti jaksaa kiinnostua saaresta sen enempää. Staten Islandilla asuu yli 30 000 Länsi-Afrikasta kotoisin olevaa ihmistä, mikä tekee siitä yhden maailman suurimmista Afrikan ulkopuolella olevista länsiafrikkalaisista yhteisöistä.

– Ebola-epidemian puhjettua meitä on kohdeltu kuin olisimme sairaita, koska olemme Länsi-Afrikasta. Vaikka emmehän me ole, sanoo Adama Fassah.

Fassah on asunut Yhdysvalloissa 12 vuotta ja tekee hoitoalan töitä Staten Islandilla. Sen jälkeen kuin liberialainen Eric Duncan lensi Yhdysvaltoihin, hänellä todettiin ebola ja kaksi amerikkalaista hoitajaa sairastui, Fassah on kokenut, että häntä kohdellaan kuin sairastunutta.

– Miltä sinusta tuntuisi, jos olisit menossa työpaikalle, mutta asiakas sanoisi, ettet saa tulla kotiini, koska olet Liberiasta? Asiakas sanoi minulle, ettei hän halua minua enää luokseen, koska ei halua ebola-virusta, Fassah kertoo.

Fassahin mukaan pahimmissa tapauksissa amerikkalainen on kieltäytynyt tulemaan liberialaisen kanssa samaan hissiin eikä osaa enää syntyperän mukaan edes kätellä.

Kun kysyn, miltä se tuntuu, Fassah puuskahtaa.

– Surulliselta! Todella surulliselta ja sairaalta. En tiedä mitä rahaa nekin mediat saavat, jotka täällä meistä sellaisia tarinoita kertovat.

"Kunnioitusta, kiitos"

Staten Islandilla asuva liberialainen Joe Dugbo on toinen joka suostuu MTV Uutisten haastatteluun. Amerikkalaisen ebola-keskustelun vuoksi länsiafrikkalaisen väestön keskuudessa ei mediaa lämmöllä katsota.

– Synnyinmaissamme on kuollut 4000 ihmistä ja yli 8000 on sairastunut. Amerikassa on kaksi tartuntaa ja heti on paniikki päällä, Dugbo sanoo.

Dugbo sanoo puhuvansa ebolasta Yhdysvalloissa asuvan perheensä ja Liberiassa asuvien sisaruksiensa kanssa päivittäin. Dugbon mukaan moni länsiafrikkalainen kokee syrjintää, mutta häntä ei ole USA:ssa syrjitty. Kunnioitusta hän haluaisi afrikkalaisille ebola-keskustelussa enemmän.

– Ei ebola ole virus, joka katsoo ihonväriä, poliittista sitoutumusta tai kotimaata. Amerikkalaisten pitäisi ymmärtää se, Dugbo sanoo.

Staten Islandin länsiafrikkalaiset eivät ole ainoita, jotka kokevat syrjintää ebola-pelon vuoksi. Saaren asukkaat ovat aiheen kanssa kuitenkin aktiiveja. He perustivat viime kuussa ebola-komitean, jonka avulla he hakevat ennakkoluuloille näkyvyyttä mediassa ja sitä kautta muutosta.

– Amerikkalaisen median pitäisi keskittyä kysymään, mistä ebola oikein tuli Liberiaan ja muualle Länsi-Afrikkaan ja miten se hoidetaan. Emme tarvitse tänne Staten Islandille enää tirskistelijöitä tai sormella osoittelijoita. Tarvitsemme hoitavia käsiä Afrikkaan, Fassah sanoo.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme