Mainos
Mainos

USA:n Nato-liittolaiset kasvattavat puolustusmenojaan yli neljä prosenttia

Yhdysvaltain liittolaismaat Natossa ovat kasvattamassa puolustusmenojaan tänä vuonna yli neljällä prosentilla, kertoo sotilasliiton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on aiemmin vaatinut Nato-liittolaisia nostamaan puolustusmenojaan. Trumpin mielestä sotilasliiton taakanjako on ollut epäreilu yhdysvaltalaisten veronmaksajien näkökulmasta.

Stoltenbergin mukaan Trumpin näkemykset ovat ymmärrettäviä ja niihin on syytä kiinnittää huomiota.

– Painotan, että Nato-liittolaisten pitäisi panostaa enemmän puolustukseen, ei vain miellyttääkseen Yhdysvaltoja, vaan myös oman etunsa takia. Liittolaisilla on yhteinen sitoumus asiasta, sanoi Stoltenberg keskiviikkona Brysselissä.

Nato-liittolaiset sopivat vuonna 2014, että maiden puolustusmenoja pyritään nostamaan kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta kymmenen vuoden kuluessa.

Suurimmassa osassa Nato-maita puolustusmenojen osuus oli viime vuonna 1-1,5 prosenttia. Yhdysvaltain ja Britannian lisäksi vain muutama muu Nato-maa ylsi yli kahden prosentin tavoitteen.

Nato-maiden yhteenlasketuista puolustusmenoista Yhdysvaltain osuus on ollut viime vuosina noin 70 prosenttia.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme