Mainos
Mainos

USA:n presidenttikilpailun lähtölaskenta polttelee jo – Mitt Romney vetäytyi kisasta

Mitä järkeä jonkun on pyrkiä presidentiksi kolmatta kertaa, kysyivät Yhdysvaltain uutiskanavat, kun Mitt Romney ilmoitti harkitsevansa asettuvansa ehdolle Yhdysvaltain presidentiksi.

Kyseessä olisi ollut ensimmäinen virallinen ilmoittautuminen supervallan johtotehtävään, vaikka puhetta ja ennusteita ehdokkaista on ollut jo kuukausia. Mitt Romney ilmoitti kuitenkin konferenssipuhelussa tänään perjantaina, ettei lähde mukaan kisaan.

Mormoniliikemies ei olisikaan ollut kaikkien republikaanien mielestä puolueen vahvin hevonen. Vuoden 2016 presidentinvaaleihin republikaaneilta olisi eri ennusteiden mukaan jalkapallojoukkueen verran mahdollisia, saman tasoisia, ehdokkaita ja Romneyn ajateltiin olevan vain yksi jonossa. Wall Street Journal nimitti hänen edellistä presidentinvaalikampanjaansa ”hätähuudoksi” ja nyt Romney myönsikin, että mahdolliset kampanjan tukijat olivat jo valinneet toisen.

Ketkä sitten lähtevät mukaan? Vahvimman republikaanipresidentin mahdollisuuksia on ennustettu edellisen Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin pikkuveljelle Jeb Bushille. Floridan entinen kuvernööri, nuorempi Bush, ei ole virallisesti ilmoittautunut ehdokkaaksi, mutta on siivonnut pöydältään jo muita velvollisuuksia, minkä vuoksi mukaan lähteminen vaikuttaa todennäköiseltä.

Medialle ajatus siitä, että Clinton ja Bush -parivaljakko kilpailisivat jälleen presidenttipaikasta, kuulostaa hyvältä otsikoissa. Presidenttikisan ennakkosuosikkina pidetään nimittäin toista kertaa mahdollisesti kilpailevaa entistä ulkoministeriä Hillary Clintonia.

Yhdysvaltain varapresidentti, demokraattien Joe Biden on antanut ymmärtää, että hän mahdollisesti haastaa heidän puoleltaan Clintonin, mutta loput varteenotettavat kandidaatit tulevat todennäköisesti republikaanien puolelta. Clintonillekin kampanja on jo toinen ja republikaanit miettivät tahoillaan tarkkaan, kuka heidän puoleltaan olisi tarpeeksi vahva haastamaan hymyilevän ennakkosuosikin. Bushin lisäksi on puhuttu Massachusettsin senaattori Elizabeth Warrenista, joka haastaisi vahvana naisena Hillaryn.

Presidenttikilpailun virallista alkamista odotetaan Yhdysvalloissa kuin kuuta nousevaa. Kandidaattien uskotaan julkistavan virallisesti ehdokkuutensa alkuvuodesta tai viimeistään kevään aikana. Myös entisen presidentin George W. Bushin kerrotaan tiedustelleen Jeb Bushin avustajalta puhelimitse, asettuuko pikkuveli ehdolle. Vaikka Jeb ja George W. Bush edustavat useita samoja republikaanisia arvoja, heidän tiedetään olevan monesta asiasta eri mieltä. Veljekset eivät ole kovin läheisiä.


 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme