Mainos
Mainos

USA:n rotumellakoilla pitkät perinteet

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan rotumellakoilla on Yhdysvalloissa pitkät perinteet.

– Yhdysvalloissa yhteiskunnan pinnan alla olevat jännitteet ja paineet kärjistyvät aika usein mellakoiksi, joiden juuret ovat vastakkainasettelussa. Yhdysvalloissa poliisi ja etenkin vankila ovat sellaisia instituutioita, jotka afrikanamerikkalainen ryhmä kokee epäoikeudenmukaiseksi itseään kohtaan, Aaltola sanoo.

– Yhdysvallat on yhteiskunta, jossa vankeinhoito on hyvin eri tavalla järjestetty kuin Suomessa: suuri määrä ihmisiä on vankiloissa, missä yhteiskunnallinen ja etninen tausta sekä tietyt rakenteellisen epäoikeudenmukaisuuden kokemukset korostuvat. Yhdysvaltalainen yhteisö on aina altis rotumellakoille, Aaltola jatkaa.  

Aaltola ei usko, että Fergusonin mellakat leviäisivät täysimittaiseksi rotusodaksi. Missourissa tilanne tulee kuitenkin jatkumaan kireänä.

– Nämä ovat aina vaarallisia asioita, ja niistä saattaa syttyä viikkokausia kestäviä väkivaltaisuuksia, jotka usein kohdistuvat virkavaltaan ja paikallisiin yrittäjiin.

Usein toistuviin syytöksiin poliisiväkivallasta Yhdysvalloissa Aaltola näkee ainakin kolme syytä.

– Perinne poliisin voimankäyttöön on rajumpi, vastakkainasettelu yhteiskunnassa on usein jyrkkää, ja aseiden suuri määrä muuttaa poliisin suhdetta paikalliseen väestöön. Poliisin voimankäytössä on Yhdysvalloissa osin jopa sotilaille ominaisia piirteitä.


Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot