Mainos
Mainos

USA:n rotumellakoilla pitkät perinteet

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan rotumellakoilla on Yhdysvalloissa pitkät perinteet.

– Yhdysvalloissa yhteiskunnan pinnan alla olevat jännitteet ja paineet kärjistyvät aika usein mellakoiksi, joiden juuret ovat vastakkainasettelussa. Yhdysvalloissa poliisi ja etenkin vankila ovat sellaisia instituutioita, jotka afrikanamerikkalainen ryhmä kokee epäoikeudenmukaiseksi itseään kohtaan, Aaltola sanoo.

– Yhdysvallat on yhteiskunta, jossa vankeinhoito on hyvin eri tavalla järjestetty kuin Suomessa: suuri määrä ihmisiä on vankiloissa, missä yhteiskunnallinen ja etninen tausta sekä tietyt rakenteellisen epäoikeudenmukaisuuden kokemukset korostuvat. Yhdysvaltalainen yhteisö on aina altis rotumellakoille, Aaltola jatkaa.  

Aaltola ei usko, että Fergusonin mellakat leviäisivät täysimittaiseksi rotusodaksi. Missourissa tilanne tulee kuitenkin jatkumaan kireänä.

– Nämä ovat aina vaarallisia asioita, ja niistä saattaa syttyä viikkokausia kestäviä väkivaltaisuuksia, jotka usein kohdistuvat virkavaltaan ja paikallisiin yrittäjiin.

Usein toistuviin syytöksiin poliisiväkivallasta Yhdysvalloissa Aaltola näkee ainakin kolme syytä.

– Perinne poliisin voimankäyttöön on rajumpi, vastakkainasettelu yhteiskunnassa on usein jyrkkää, ja aseiden suuri määrä muuttaa poliisin suhdetta paikalliseen väestöön. Poliisin voimankäytössä on Yhdysvalloissa osin jopa sotilaille ominaisia piirteitä.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme