Mainos
Mainos

USA neuvottelee Irakin vallanvaihdosta

USA neuvottelee Irakin shiia-enemmistön edustajien kanssa vallanvaihdon toteuttamisesta. Neuvottelulistalla on perustuslain ohella myös vallansiirto ja vaalien aikaistaminen.

Eilen ulkoministeri Colin Powell sanoi, etteivät amerikkalaiset kiirehdi YK:n turvallisuusneuvoston vahvistusta ensi kesäkuuksi suunnitellulle vallansiirrolle. Lehtitietojen mukaan amerikkalaiset harkitsisivat nyt myös vaalien järjestämistä väliaikaisen hallituksen valitsemiseksi.

Presidentti George Bushin yllätysvierailu Bagdadiin innosti amerikkalaisia niin kotimaassa kuin Irakissakin.

Samaan aikaan Yhdysvalloissa ulkoministeri Colin Powell yllättäen sanoi, että amerikkalaiset eivät kiirehdi YK:n suostumusta Irakin vallansiirrolle. Väliaikaisen hallituksen pitäisi astua virkaansa ensi kesäkuussa, vapailla vaaleilla valitun hallituksen vuonna 2005.

Jo tuo irakilaisten kanssa tehty sopimus oli muutos Yhdysvaltain linjassa, sillä aiemmin amerikkalaiset pitivät vallansiirron edellytyksenä uutta perustuslakia. He sanoivat pelkäävänsä, että pikaisesti järjestetyissä vaaleissa valtaan voisivat nousta ääriainekset.

Washington Post-lehden mukaan amerikkalaiset harkitsevat nyt myös vaalien aikaistamista. Etenkin Irakin shiiat ovat vaatineet sitä. Bushin neuvonantaja Condoleezza Rice vahvistaa, että amerikkalaiset neuvottelevat shiiojen kanssa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 28.11.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme