Mainos
Mainos

USA palautti maata intiaaneille

Yhdysvaltain hallitus palauttaa noin 320 neliökilometriä maata eräälle intiaaniheimolle Utahin osavaltiossa. Energiaministeri Bill Richardsonin mukaan kyseessä on laatuaan suurin maanluovutus yli 100 vuoteen. Noin 240 kilometriä Salt Lake Citystä kaakkoon sijaitsevalla alueella on runsaasti öljyä ja etenkin maakaasua. Ute-heimo saa luvan niiden hyödyntämiseen, mutta sen on maksettava määrätty prosentti mahdollisista voitoista energiaministeriölle. Näillä varoilla ministeriö rahoittaa Coloradojoen varrella, Utahissa olevan entisen uraanikaivoksen puhdistamista.

Joesta saadaan juomavettä noin 25 miljoonalle ihmiselle Yhdysvaltain länsiosissa. Ute-intiaanit saivat kyseisen maa-alueen takaisin jo vuonna 1882, mutta hallitus otti sen uudelleen haltuunsa vuonna 1916. Se katsoi silloin tarvitsevansa alueen öljyn sotalaivoihinsa. Alueella ei ole kuitenkaan koskaan ollut mitään suuria öljynporauksia eikä tiedossa ole, kuinka paljon siellä on öljyä.

(STT-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme