Mainos
Mainos

USA:ssa kasvaa huoli: Trump pääsee jo nyt käsiksi salaisiin kansallisen turvallisuuden tietoihin

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on jo Harry Trumanin ajoilta ollut perinne paljastaa jatkajille tietoja kansallisen turvallisuuden kysymyksistä vaalikampanjan loppumetreillä.

Perinteen tarkoituksena on taustoittaa presidentinvaalien ehdokkaita, jotta ehdokas olisi voitettuaan heti valmis presidentin haastaviin tehtäviin. Tänä vuonna arvaamattomana pidetyn Donald Trumpin ollessa yksi taustoitettavista, perinnettä on alettu kyseenalaistaa.

Jos demokraattien Hillary Clinton salasi keuhkokuumettaan, republikaanien Donald Trump salaa vielä enemmän. Trump ei ole useista vaatimuksista huolimatta julkistanut terveysraportteja eikä verotietojaan. Tarkempia terveystietoja odotetaan kummaltakin, mutta New Yorkin Columbian yliopiston politiikan professorin mukaan Yhdysvalloissa epäillään vähintään kolmea syytä Trumpin verotietojen piilottelulle.

– Joko Trump ei halua näyttää, että hänen puheensa hyväntekeväisyyslahjoituksista on valhetta tai hän ei halua ihmisten tietävän, ettei hän tienaakaan niin paljon kuin on puhunut. Kolmas mielenkiintoinen teoria on, ettei hän halua julkistaa verotietoja, koska silloin paljastuisi, että menestyksen rahat ovatkin lainattu venäläisiltä lähteiltä, tutkija Robert Erikson kertoo MTV Uutisille New Yorkissa.

Yksi amerikkalaisten ihmetyksen aihe tänä vuonna ovat Valkoisen talon valtuuttamat kansallisen turvallisuuden taustoitukset. Ehdokkailla on oikeus pyytää istuvalta presidentiltä salaisia tietoja kansallisesta turvallisuudesta ja ainakin yhden taustoitushetken tämän vuoden kandidaatit ovat saaneet. Tapaamisesta ei saisi vuotaa julkisuuteen mitään ja Trump on itse kyseenalaistanut Clintonin sopivuuden salaisien tietojen vastaanottajaksi hänen sähköpostikohunsa takia.

– Tiedot voivat olla esimerkiksi tilannepäivityksiä taistelusta Isisiä vastaan. Osa amerikkalaisista on huolissaan, että Trump vuotaa saatuja tietojaan. Osa pelkää hänen esittävän, että hänellä olisi jotain erityistä ja tärkeää tietoa jostakin, vaikkei olisikaan, Erikson sanoo.

Obama-tulkinta pöyristyttävä

Tosin Trump itse paljasti kansallisen turvallisuuden televisioidussa foorumissa olleensa ylipäätänsä salaisessa tapaamisessa ja mielestään oppineensa taustatilaisuuden agenttien kehonkielestä, etteivät he pidä presidentti Barack Obamasta.

– Hän puhui julkisuudessa omia tulkintojaan salaisen palvelun agenttien kehonkielestä. Se on pöyristyttävää, vaikka hän itse uskoisikin tulkintoihinsa, Erikson sanoo.

Erikson ei usko, että Obama antaisi Trumpille tai Clintonille huippusalaista tai vaarallista tietoa vaalien alla, mutta ymmärtää amerikkalaisten kysymykset ja huolen.

– Trump on hyvin arvaamaton. Hän myös tykkää rikkoa sääntöjä. Moni tiedostava ihminen suhtautuu häneen varoen, mutta on myös paljon ihmisiä, jotka ihailevat häntä, Erikson sanoo.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme