Mainos
Mainos

USA tiukkana Nato-kumppaneilleen Euroopassa: "Veronmaksajamme eivät maksa enää kulujanne"

Yhdysvaltain uusi puolustusministeri James Mattis on esiintynyt tiukkana Nato-kokouksessa Brysselissä, jossa hän vaatii eurooppalaisia Nato-maita maksamaan suhteellisen osuutensa puolustusmenoista. 

– Yhdysvaltain veronmaksajat eivät maksa enää suhteetonta osuutta länsimaisten arvojen puolustamisesta, Mattis sanoi Nato-kumppaneille.

Mattis varoitti, että Yhdysvallat voi "maltillistaa sitoutumistaan" Natoon, jos Nato-maat eivät hoida velvoitteitaan kunnolla.

Vain muutama maa maksaa riittävästi

Nato on edellyttänyt, että jäsenmaat sijoittavat kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan asevoimiin. Tällä hetkellä vain viisi Nato-maata eli alle viidesosa jäsenmaista täyttää tuon velvollisuuden.

Nato-maista Yhdysvallat kuluttaa 3,6 prosenttia bruttokansantuotteestaan asemenoihin.

Kahden prosentin rajan ylittävät Britannia, Puola, Viro ja Kreikka. Hännänhuippuna on Luxemburg, joka kuluttaa vain 0,4 prosenttia BKT:sta puolustusmenoihin, Espanja ja Belgia kuluttavat noin 0,9 prosenttia.

Mattis sanoi Yhdysvaltain tukevan Natoa

Mattis sanoi tämänpäiväisen Brysselin Nato-kokouksen edellä kuitenkin, että Yhdysvallat tukee edelleen voimakkaasti Natoa. Näin ministeri hälvensi pelkoja, ettei Yhdysvallat enää Trumpin presidenttikaudella tukisikaan läntistä puolustusliittoa entiseen tapaan.

– Nato on edelleen kuin peruskallio Yhdysvalloille ja läntiselle yhteisölle. Kuten presidentti Trump on ilmoittanut, hän tukee vahvasti Natoa.

Parhaillaan käynnissä olevassa Nato-kokouksessa keskustellaan puolustusmenojen lisäämisen lisäksi muun muassa Isisin kukistamisesta ja Venäjän tilanteesta.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme