Mainos
Mainos

USA tuhosi jihadistien ajoneuvoja Irakissa

Yhdysvallat on jatkanut ilmaiskuja Irakissa, kertoo maan puolustusministeriö Pentagon.

USA:n mukaan eilisillä iskuilla suojeltiin uskonnolliseen jesidivähemmistöön kuuluvia siviilejä Pohjois-Irakissa. Iskuilla tuhottiin muun muassa ajoneuvoja, joista tulitettiin siviilejä. Iskuihin osallistui hävittäjiä ja lennokkeja.

Islamistit hyökkäsivät eilen jesidien asuttamiin kyliin ja uhkasivat 300:aa perhettä teloituksella, jos nämä eivät käänny islamiin.

Presidentti Barack Obama antoi aiemmin tällä viikolla valtuutuksen ilmaiskuille Irakissa. Obama sanoi, että Washingtonin on pakko toimia, jotta kansanmurha voidaan estää.

Pohjois-Irakin siviilien tilanne on hyvin vaikea, koska äärisunnalainen Isis-järjestö on julistanut kukistavansa alueen vääräuskoiset. Maan pohjoisosassa asuu kurdeja, kristittyjä ja muita uskonnollisiin vähemmistöihin kuuluvia.

Obama: Piiritetyt siviilit pelastetaan

Tuhansia ihmisiä on paennut kodeistaan vuorelle, jossa he ovat loukussa islamistien piirittäminä. Ihmisten juomat ja ruoka ovat loppumassa, ja heidän on arvioitu kuolevan pian. 

Obaman mukaan vuorelle jääneet pelastetaan.

-Yhdysvallat ei vain voi kääntää katsettaan pois. Emme ole sellaisia. Olemme amerikkalaisia. Me toimimme. Me johdamme. Ja niin me teemme myös tuolla vuorella, presidentti sanoi eilen.

Hänen mukaansa Ranska ja Britannia ovat luvanneet tukea Yhdysvaltoja humanitäärisen avun toimittamisessa vuorella oleville ihmisille.

Obama ei ole antanut aikataulua Yhdysvaltojen iskuille Irakissa. Hän on kuitenkin arvioinut, että maan tilanteen ratkaisu vie viikkoja.

Kyseessä on USA:n ensimmäinen operaatio Irakissa sen jälkeen kun vastuu maan turvallisuudesta siirrettiin Irakin turvallisuusjoukoille kolme vuotta sitten. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme