Mainos
Mainos

USA vaatii Saddamille lyhyttä määräaikaa hyväksyä vaatimukset

Saddam Husseinin pitäisi hyväksyä Irakille asetettu vaatimuslista seitsemässä päivässä, vaatii Yhdysvallat.

Yhdysvaltain mukaan Irakin johtajalle Saddam Husseinille pitäisi myöntää vain seitsemän päivää aikaa hyväksyä maalle asetettu vaatimuslista. Diplomaattilähteet kertoivat, että listaan kuuluvat niin joukkotuhoaseiden kehittelyohjelmien paljastaminen kuin kaikkien alueiden avaaminen tarkastuksille.

Sen jälkeen Husseinilla olisi 30 päivää aikaa listata kaikki joukkotuhoaseensa, mukaan luettuna biologiset, kemialliset tai ballistiset aseet.

Yhdysvaltain luonnos menee YK:n turvaneuvoston jäsenten tarkasteltavaksi. Luonnoksen mukaan "kaikkia tarpeellisia keinoja", eli siis tarvittaessa asevoimaa, voitaisiin käyttää Irakia vastaan, jos maa ei myönny vaatimuksiin.

Turvaneuvoston jäsenmaista jo muun muassa Ranska on ehättänyt ihmetellä sitä, ettei iskujen uhka ei liity mihinkään erityiseen vaatimukseen. Siispä Yhdysvallat voisi päättää itse, milloin iskeä Irakiin. Aiemmin torstaina kerrottiin, että Yhdysvallat ja Britannia ovat päässeet sopuun tiukasta Irakin vastaisesta päätöslauselmaehdotuksesta.

Muiden pysyvien turvaneuvoston jäsenmaiden, kuten vaikkapa Venäjän, saaminen esityksen taakse on kuitenkin työlästä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme