Mainos
Mainos

Useita sairastumisia samaan aikaan lennolla – suomalaisasiantuntija avaa mysteerin mahdollisia syitä

American Airlinesin pysyy vaitonaisena yhtiön lennoilla tapahtuneista mysteerisairastumisista.

Viime viikolla uutisoitiin kahdesta tapauksesta, jossa useat American Airlines -lentoyhtiön koneessa matkustaneet olivat tulleet huonovointisiksi ilman selkeästi osoitettavaa syytä.

Keskiviikkona Lontoosta Los Angelesiin matkalla ollut lento keskeytyi, kun kapteeni joutui kääntämään koneen suunnan takaisin kohti Iso-Britanniaa useiden ihmisten valiteltua huonovointisuutta.

Koneessa ollut matkustaja kertoi Daily Mail -lehdelle antamassaan haastattelussa yhden lentokoneen henkilökuntaan kuuluneen henkilön pyörtyneen lennon aikana.

American Airlines julkaisi tapauksen jälkeen tiedotteen, jossa kahden matkustajan ja useiden lentoemojen kerrotaan valitelleen heikkoa oloaan lennon aikana.

Päivää myöhemmin myös Rio de Janeirosta matkaan lähtenyt kone joutui suorittamaan hätälaskun pian ilmaan noustuaan. Lentoyhtiön tiedottajan mukaan kolme henkilökuntaan kuuluvaa ihmistä ja yksi matkustaja olivat valitelleet huimausta lyhyeksi jääneen lennon aikana.

Ongelmia matkustamoilmanlaadussa?

MTV Uutisten haastatteleman suomalaisen ilmailualan ammattilaisen mukaan on mahdollista, että American Airlinesin tapauksissa on kyse joko matkustamon huonosta ilmanlaadusta tai ilmastointijärjestelmässä olevassa viasta.

Nykykoneissa lämmin paineistettu ilma vuodatetaan matkustamon ilmastointijärjestelmään lentokoneen moottoreista.

Nimettömänä kommentoineen asiantuntijan mukaan vikatilanteessa ilma voi saastua esimerkiksi pienistä määristä polttoaineen palamiskaasuja tai moottori- tai hydrauliikkaöljyä.

Nykyaikaisten matkustajalentokoneiden polttoaine-ekonomiaa on pyritty parantamaan pienentämällä moottoreista matkustamoon vuodatetun ilman määrää.

On myös mahdollista, että matkustamon ilma on jäänyt uudelleenkierrätysprosessissa liian ohueksi, ja matkustajat ovat kärsineet lievästä hapenpuutteesta.

Lentoyhtiöt ja ilmailuviranomaiset tarkkailevat jatkuvasti matkustamon ilmanlaatuun liittyviä riskejä. Muun muassa Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA tekee parhaillaan tutkimusta matkustamoilmanlaadusta. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme