Mainos
Mainos

Uteliaisuus valmistautuu laskeutumaan Marsiin

Kaikkien aikojen kehittynein liikkuva tutkimuslaboratorio, mönkijä Curiosity (suom. Uteliaisuus) valmistautuu laskeutumaan Marsin pinnalle.

Mönkijän on tarkoitus laskeutua punaiselle planeetalle kello 8.30 Suomen aikaa.

Tutkimusmönkijän pääasiallinen tehtävä on selvittää, löytyykö Marsista todisteita siitä, että elämä on joskus ollut mahdollista siellä.

Avaruusaluksen matkaa ohjaavien insinöörien mukaan kaikki on sujunut tähän asti virheettömästi ja sää Marsissa on myös suotuisa laskeutumiselle.

Ehjänä maahan selviytyminen on kuitenkin haastavaa. Curiosity paahtaa Marsin ilmakehään yli 20000 kilometrin tuntinopeudella ja laskeutumisprosessi on monimutkainen. Siinä käytetään muun muassa jättimäistä laskuvarjoa.

Jos laskeutuminen onnistuu, tiedon siitä pitäisi saapua minuutissa tai parissa. Mikäli signaalia ei kuulu, tiedemiehiltä voi kestää tunteja tai jopa päiviä ennen kuin saadaan selko, mitä Curiositylle on tapahtunut.

Curiosity ja Mars Science Laboratory -projekti maksoivat noin 2,5 miljardia dollaria.

(MTV3 - STT - Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme