Mainos
Mainos

Utöyan rakentaminen tuskallista osalle omaisista

Norjassa on järjestetty tänään muistotilaisuuksia kolme vuotta sitten tapahtuneen Utöyan joukkosurman johdosta.

Oslon hallintokorttelissa pidetyssä muistotilaisuudessa puhuivat muun muassa pääministeri Erna Solberg ja Norjan työväenpuolueen nuorisojärjestön puheenjohtaja Eskil Pedersen.


– He muistuttivat siitä, että Norjan kansa seisoo aina yhdessä ja meidän pitää muistaa että kaikki tarvitsevat vielä tukea, kertoo toimittaja Christel Fingerroos MTV Uutisille Oslosta.

Fingerroosin mukaan norjalaislehdissä on keskusteltu paljon Utöyan muistomerkistä ja sen rakentamisesta uhrien omaisten näkökulmasta.

– Lehdissä on otettu esille se, että tänä vuonna on viimeinen vuosi, kun Utöya näkyy tai on samannäköinen kuin kolme vuotta sitten. Siellä tehdään ensi vuonna uudelleen rakennuksia. Tämä on raskasta omaisille, jotka eivät ehkä ole vielä pystyneet käymään paikan päällä. 

Kolme vuotta sitten Oslon hallintokorttelissa räjähti kaksi pommia, jotka surmasivat kahdeksan ihmistä. Pommit oli asettanut norjalainen Anders Behring Breivik

Räjähdysten jälkeen Breivik matkusti Utöyan saarelle, jossa hän poliisiksi pukeutuneena ampui 69 nuorta.  

Breivikin tarkoituksena oli surmata myös Norjan entinen pääministeri Gro Harlem Bruntland, mutta tämä oli jo ehtinyt poistua Utöyalta. 

Useiden tuntien jälkeen Breivik saatiin lopulta kiinni saarella. Seuraavana vuonna hänet tuomittiin huolellisesti valmistellusta iskusta 21 vuodeksi vankeuteen. 

Utöyan saarella muistotilaisuus pidetään kello 17 Suomen aikaa. MTV Uutiset lähettää sen suorana nettisivuillaan


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme