Mainos

Uudet tulokset Marsin vesimysteeristä hämmästyttävät Nasaa: "Tämä on todellinen arvoitus"

Laajalti uskotaan, että naapuriplaneettamme Marsin pinnalla on ollut suuriakin avoimia vesistöjä. Mutta miten ne ovat pysyneet kylmällä planeetalla nestemäisinä? Tuoreen tutkimuksen mukaan uskottavimpana pidetty teoria onkin väärä.

Uusi tutkimus on kumonnut johtavan teorian siitä, miten Marsin pinnalla on voinut olla vettä, tiedottaa Nasa.

Monet todisteet viittaavat siihen, että Marsin pinnalla on joskus ollut juoksevaa vettä. Kysymyksiä on herättänyt se, miten vesi on voinut koskaan pysyä nestemäisenä kylmän planeetan pinnalla – etenkin, kun aurinko oli muinoin vielä kolmanneksen kylmempi kuin nykyään.

Tähän mennessä johtava teoria on ollut, että Marsilla olisi ollut paksu hiilidioksidi-ilmakehä, joka olisi aiheuttanut planeettaa lämmittävän kasvihuoneilmiön.

Nasan tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, että Marsissa oli aivan liian vähän hiilidioksidia siihen, että ilmakehä olisi päässyt muodostumaan.


Selvisi maaperää tutkimalla

Tutkimuksessa analysoitiin Marsissa 3,5 miljardia vuotta sitten sijainneen järven pohjan sedimenttejä. Analyyseissa käytettiin Curiosity-luotaimen keräämäa dataa. Kävi ilmi, ettei siinä ollut lainkaan karbonaattia.

Karbonaatin puute taas kertoo siitä, ettei hiilidioksidia ole voinut olla paljon silloin, kun järvi oli olemassa.

– Nestemäistä vettä Marsissa olisi vaikeaa selittää, vaikka ilmakehässä olisi sata kertaa enemmän hiilidioksidia kuin mihin maaperästä kerätty todistusaineisto viittaa, kertoo tutkimusta johtanut Nasan kemian ja mineralogian asiantuntija Thomas Bristow.

– On mysteeri, miksei siellä ole karbonaattia.

Aiemmin vastaavat tutkimustulokset on voitu selittää sillä, että karbonaattia ei ole etsitty oikeasta paikasta. Nyt analysoitiin kuitenkin järven pohjan sedimenttiä, jossa karbonaattia pitäisi olla.


Planeetalla ei merkkejä jäästä

Yksi mahdollinen selitys olisi, että Marsin järvet olisivat olleet jään peitossa.

– On esitetty, että järvi ei ehkä ollut avoin järvi, vaan nestemäinen vesi oli jään peitossa, sanoo Nasan ilmastotukija Robert Haberle, joka osallistui tutkimuksen tekoon.

Selityksessä on ongelmansa. Jään peittämästä järvestä ei näy tyypillisiä merkkejä, kuten suuria ja syviä railoja, ei näy Marsin maastossa.

– Tämä on todellinen arvoitus, Haberle sanoo.

Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Savon Sanomat.


Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot