Mainos
Mainos

Uudet vaalit Saksassa eivät ole helppo juttu

Saksan perustuslaki ei ole tehnyt uusien vaalien järjestämisestä kovin helppoa. Angela Merkel on tällä hetkellä vain virkaatekevä liittokansleri, joten hän ei voi mittauttaa luottamustaan parlamentissa.

Tietä uusiin vaaleihin täytyy siksi edeltää uuden liittokanslerin valinta parlamentin alahuoneessa liittopäivillä. Liittopresidentin nimeämän ehdokkaan pitää saada äänestyksessä yli puolet äänistä.

Jos tämä ei onnistu, järjestetään toinen äänestyskierros, jossa parlamentti voi kahden viikon ajan itse yrittää saada jonkun valituksi yli puolella äänistä. Äänestysten määrää ei ole rajattu.

Jos ei sittenkään onnistu, rimaa lasketaan ja valituksi tulee eniten ääniä saanut ehdokas. Käytännössä tämä merkitsisi kyseisen henkilön valintaa johtamaan vähemmistöhallitusta.

Tässä vaiheessa liittopresidentti voi kuitenkin tehdä ratkaisevan valinnan: joko hän nimittää kyseisen henkilön liittokansleriksi tai hajottaa parlamentin ja määrää uudet vaalit pidettäviksi 60 päivän kuluessa.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot