Mainos
Mainos

Uusi planeetta löytynyt?

Tiedemiehet ovat löytäneet ehkä uuden planeetan aurinkokunnasta. Alustavien laskelmien mukaan suurikokoinen taivaankappale sijaitsee kymmenen miljardin kilometrin päässä Maasta.

Astronomit ovat löytäneet aurinkokunnan ulko-osista suurikokoisen taivaankappaleen, joka voidaan määritellä joko isoksi pikkuplaneetaksi eli asteroidiksi tai planeetaksi. Havainnosta kerrotaan BBC:n verkkosivuilla.

Taivaankappaletta nimitetään Sednaksi eskimoiden meren jumalattaren mukaan. Sen halkaisijaksi arvioidaan parituhatta kilometriä mutta se voi osoittautua aurinkokunnan pienintä planeettaa Plutoa kookkaammaksi. Pluton läpimitta on noin 2250 kilometriä.

Taivaankappaleen määrittely ei ole kuitenkaan yksinkertaista. Osa tähtitieteilijöistä on sitä mieltä, ettei edes Plutoa voida pitää planeettana vaan yhtenä suurimpana pikkuplaneettana. Toisten arvioiden mukaan Sedna saattaa olla aurinkokunnan kymmenes planeetta.

Alustavien laskelmien mukaan Sedna sijaitsee Kuiperin vyöhykkeellä kymmenen miljardin kilometrin päässä Maasta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme