Mainos
Mainos

Uusi pönttömalli kelpasi uhanalaisille papukaijoille - lyhytnokkakakadujen tilanne kohenemassa Australiassa

Länsi- Australiassa tutkijoiden kehittelemät linnunpöntöt auttavat erittäin uhanalaista papukaijaa, lyhytnokkakakadua, lisääntymään.

Tutkijat ilahtuvat, kun heidän kehittelemästään pesäpöntöstä löytyy erittäin uhanalaisen lyhytnokkakakadun poikasia.

- Täällä on kaksi poikasta. Toinen on noin 28 päivän ikäinen, toinen suunnilleen 18 päivän ikäinen, arvioi Puisto- ja luontoviraston ylitarkastaja Rick Dawson.

Lyhytnokkakakadut elävät vain läntisessä Australiassa. Yksi niiden tärkeimmistä pesimäalueista tuhoutui vuoden 2009 maastopaloissa. Useiden yritysten ja erehdysten jälkeen tutkijat ovat nyt löytäneet sellaisen pesäpöntön mallin, joka kelpaa harvinaisille papukaijoille. Yleensä ne pesivät eukalyptuspuun koloissa.

- Heti kun ripustimme nämä 27 uutta ja isoa pesäpönttöä, linnut asettuivat niihin välittömästi. Menestys on ylittänyt kaikki odotukset, iloitsee Dawson.

Erityisen iloinen menestyksestä on jo eläkkeellä oleva biologi, joka on tutkinut Australian lintuja 1960-luvulta asti.

- Olen kuluttanut koko työurani keräämällä tietoa australialaisten lintulajien vähenemisestä ja olen saanut siitä tarpeekseni. Haluaisin vaihteeksi nähdä menestystarinoita, toivoo eläkkeellä oleva biologi Denis Saunders.

Ei tiedetä tarkkaan, paljonko luonnossa on jäljellä lyhytnokkakakaduja. Pöntöt ovat kuitenkin parantaneet tilannetta. Alueella, jossa uusia pönttöjä on kokeiltu, lisääntyvien parien määrä on yli kaksinkertaistunut vain 7 vuodessa.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme