Mainos
Mainos

Uusi punnan kolikko vie Britannian brexitiin – "Entistä vaikeampi väärentää"

Britit ovat saaneet uusitun punnan kolikon EU-eroneuvotteluilmoituksen aattona.

Kaksitoistakulmainen kolikko on ensimmäinen kolikon muodonmuutos sitten vuoden 1983, jolloin se korvasi punnan setelin. Britannian valtiovarainministeriön mukaan uutukainen on maailman turvallisin laatuaan ja estää väärentämismahdollisuuden.

Arvion mukaan kolmisen prosenttia edellisistä pyöreistä punnan kolikoista on väärennöksiä. Yksi ominaisuus onkin, että uuden kolikon reunassa oleva hologrammimainen punnan symboli vaihtuu numeroksi 1 valon tulosuunnan mukaan. Uusi kolikko on myös kaksimetallinen.

Sattumus on, että uuden kolikon käyttöönotto osui pääministeri Theresa Mayn johtaman Britannian EU-eroneuvotteluilmoituksen antamista edeltäväksi päiväksi.

Historialliset juuret

Tuore punnan kolikko on muodoltaan samanlainen kuin 1937-1971 käytössä ollut niinsanottu "Threepence". Tuolloin punta oli vielä 12-jakoinen, eli punta koostui 12 shillingistä ja yksi shillinki 12 pence'stä. Niinpä yksi punta oli 240 penceä.

Yhteistä uuden ja vanhan kolikon kanssa on, että kuningatar Elisabetin profiili koristaa sitä. Uudessä kuningatar on kuitenkin huomattavasti ikääntyneempi kuin vanhassa.

Briteillä arvellaan olevan kodeissaan säästölippaissa 1,3 miljardia puntaa kolikkoina ja näistä kolmanneksen olevan puntia. Säästöpossut pitääkin murskata vielä tänä vuonna, sillä vanhat punnan kolikot menettävät arvonsa lokakuun 15. päivä.

Uusi kolikko on myös haaste kolikkoautomaateille. Automaattiyhdistys arvioi, että 85 prosenttia koneista hyväksyy jo nyt sekä vanhan että uuden punnan, mutta lopuissa riittää vielä töitä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme