Mainos

Uusi-Seelanti varautuu jo pahimpaan kaivosturmassa

On kulunut jo monta vuorokautta siitä, kun 29 kaivosmiestä jäi loukkuun Pike Riverin hiilikaivokseen Uudessa-Seelannissa. Viranomaiset ovat tänään kehottaneet kadonneiden omaisia varautumaan huonoihin uutisiin, mutta asiantuntijat pitivät mahdollisena, että miehet saattaisivat yhä olla hengissä.

- Olemme optimisteja, mutta varaudumme kaikkiin lopputuloksiin, ja niihin kuuluu myös ihmishenkien menetys, muotoili poliisitarkastaja Gary Knowles.

Miehistä ei ole saatu mitään elonmerkkejä sitten perjantain, jolloin kaivoksessa sattunut räjähdys sulki heidät noin 150 metrin syvyyteen. Kuiluun ei ole voitu lähettää pelastustyöntekijöitä, koska siellä on runsaasti vaarallisia kaasuja, metaania ja häkää. Lisäksi kaivoksessa on havaittu tulipalo ja sen ilmanvaihtojärjestelmä on pysähtynyt.

Australialaisen Queenslandin yliopiston asiantuntijan David Cliffin mukaan kaivosmiehet ovat saattaneet löytäneet turvallisen ilmataskun, mutta heidän pelastamisellaan alkaa olla kiire.

- Nyrkkisääntö hiilikaivosten kohdalla on, että mitä nopeammin sitä parempi.

Hän muistuttaa, että vastaavissa tapauksissa ensimmäistä räjähdystä on usein seurannut toinen.

Kuiluun yritetään viedä kameroita

Pelastustyöntekijät poraavat paraikaa noin 15 sentin läpimittaista reikää kaivoskuiluun. Sen kautta on määrä ottaa ilmanäytteitä ja viedä kuiluun kameroita ja lasermittausvälineistöä. Toiveissa on lähettää reiän kautta alas myös kauko-ohjattava kamerarobotti.

Kaivoksen johtajan Peter Whittallin mukaan pelastustöitä jatketaan täydellä höyryllä, mutta epäilykset alkavat kasvaa.

- Totuus on, ettemme ole kuulleet heistä mitään onnettomuuden jälkeen. Ja totuus on omaisten kannalta se, että tilanne muuttuu tunti tunnilta synkemmäksi, Whittall sanoi.

David Cliff kuitenkin arvioi, että miehillä on yhä mahdollisuus.

- Jos he ovat päässeet turvalliseen paikkaan ja jos heillä on ilmavarasto, he voivat selvitä hyvinkin pitkän aikaa. Sitä toivoa ei kannata vielä heittää.

(MTV3 - STT - AFP)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.