Mainos
Mainos

Uusi tutkimus haastaa vanhat käsitykset: Onko Saharan aavikko ihmisen luomus?

Saharan aavikkona tunnettu alue oli vielä 10 000 vuotta sitten reheväkasvuista aluetta. Jotain kuitenkin tapahtui ja Sahara muuttui kuivaksi aavikoksi.

Science Daily kertoo tuoreesta tutkimuksesta, jonkamukaan muutoksen syynä ei ole ollut maapallon kiertoradan muutokset, kuten aiemmin on arveltu. Sen sijaan ihmisillä olisi ollut aavikoitumisessa aktiivinen rooli.

Arkeologi David Wright Soulin yliopistosta toteaa Frontiers in Earth Science –julkaisussa, että ihmisten arvellaan vaikuttaneen ilmasto-olosuhteisiin ympäri maailmaa. Hänen mukaansa Saharan tapauksessa kyse voi olla samasta asiasta.

Wrightin mukaan kasvillisuus alkoi muuttua kitukasvuiseksi Saharassa paimentolaisuuden etenemisen myötä noin 8 000 vuotta sitten. Hänen mukaansa maatalouden leviämisellä oli vakava vaikutus alueen ekologialle ja tulokset on nähtävissä nykyisenä karuna aavikkona.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme