Uusia pidätyksiä Afganistanissa ammuttuihin suomalaisiin liittyen

Afganistanissa on pidätetty neljä ihmistä suomalaisten avustustyöntekijöiden surmaamiseen liittyen, kertoo Suomen Kabulin-suurlähettiläs Ari Mäki.   

Mäki kertoi aiemmin, että pidätettyjä olisi kolme. Hän korjasi tiedon myöhemmin iltapäivällä.

Yksi pidätetyistä on taksinkuljettaja, jonka kyydissä naiset ampumishetkellä olivat. Kolmen muun pidätetyn henkilöllisyydestä lähettiläällä ei ole tietoa. 

- He ovat meidän tietojemme mukaan afgaaneja. Kukaan ei ole tähän mennessä ilmoittautunut tämän surmateon tekijäksi, ottanut vastuuta siitä ja näin ollen on oikeastaan vaikeaa lähteä näitä motiiveja spekuloimaan, Mäki sanoo MTV Uutisille.

Afganistanin viranomaiset ovat kertoneet Mäelle, että ryöstöyrityksen mahdollisuus on poissuljettu.   

Tapauksesta on käynnissä kaksi tutkintaa, toinen Afganistanin poliisilla ja toinen Suomen keskusrikospoliisilla. Ulkoministeriön kriisi- ja avustustiimin vetäjä Jussi Tanner kertoo, että päävastuu on Afganistanissa. Hänen mukaansa Suomen laki edellyttää, että suomalaisiin kohdistuneet vakavat rikokset tutkitaan myös kotimaassa, vaikka ne tapahtuisivat ulkomailla.  

Kabulin suurlähetystö antaa keskusrikospoliisille virka-apua tapauksen selvittämiseksi esimerkiksi pitämällä yhteyttä toimijoihin paikan päällä Afganistanissa.  

Suurlähetystö saanut surunvalitteluja

Suurlähettiläs Mäki kertoo, että Afganistanin sisäministeri Mohammed Umer Daudzai on luvannut maan viranomaisten tekevän kaikkensa surmien selvittämiseksi.  

- Daudzai on vakuuttanut, että oikeus tapahtuu, Mäki sanoo.  

Mäen mukaan tapaus on järkyttänyt sekä Afganistanissa että muualla maailmassa. Suomen lähetystö Kabulissa on saanut lukuisia surunvalitteluja. Sisäministeri Daudzai on pyytänyt tapahtunutta anteeksi ja lähettänyt surunvalitteluja kuolleiden omaisille.  

- On liikuttavaa, kuinka paljon yhteydenottoja ja suruvalitteluja on tullut eri tahoilta, ja kuinka monet maat ovat tarjonneet apua erilaisiin tarkoituksiin. Myös monet afgaanit ovat olleet meihin yhteydessä ja esittäneet suruvalittelunsa tästä, Mäki kommentoi.

Ulkoministeriö avustaa omaisia vainajien kotiuttamisessa. Jussi Tanner huomauttaa, että yksittäistapauksissa kotiuttamisesta ei anneta tietoja julkisuuteen. Kotiuttamisjärjestelyihin vaikuttavat esimerkiksi maan olosuhteet, kohdemaan viranomaisten toiminta ja vakuutusyhtiöt.

-Tärkeintä on, että kotiuttaminen tapahtuu vainajia kunnioittaen ja omaisten tahdon mukaisesti, Tanner kertoo.  

Afganistanissa sekä kotiuttamisen järjestämistä että tapauksen selvittämistä auttaa Tannerin mukaan se, että maassa sijaitsee Suomen suurlähetystö.  

Afganistanin poliisitutkinta keskeytyy viikonvaihteen tienoilla kolmeksi päiväksi muslimien paastokuukauden ramadanin päätösjuhlan vuoksi.  

Kommentoi

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme