Mainos
Mainos

Uusnatsit ongelma Trollhättanissa jo ennen kouluiskua

Ruotsin kouluhyökkääjän kotoa on löytynyt materiaalia, joka viittaa rasistisen viharikoksen suunnitteluun, kertoi poliisi perjantaina. Poliisin mukaan kyseessä on eräänlainen itsemurhaviesti. 

Viranomaisten mukaan myös hyökkääjän vaatetus viittaa natsisympatioihin. Äärioikeistokytkennän takia Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo osallistuu jutun tutkintaan. 

Kaksi ihmistä kuoli ja kaksi haavoittui vakavasti, kun miekalla ja toisella teräaseella varustautunut naamioitunut mies hyökkäsi kouluun torstaina Trollhättanissa Etelä-Ruotsissa. Poliisi ampui hyökkääjää, joka menehtyi vammoihinsa sairaalassa. 

Hyökkäyksestä epäillään 21-vuotiasta trollhättanilaista Anton Lundin Petterssonia. Tiettävästi Petterssonilla ei ollut yhteyksiä kouluun tai uhreihin. 

– Hän marssi käytävien läpi kuin sotilas ja vaikutti hyvin kiihtyneeltä, kuvaili tutkinnanjohtaja Thord Haraldsson Aftonbladet-lehdelle.

Poliisin mukaan hyökkääjä jutteli koulussa useiden vaaleaihoisten kanssa. 

– Nyt voimme nähdä, mitä tapahtui niille, joilla oli tummempi iho. 

Haraldsson ei ottanut kantaa siihen, valikoiko hyökkääjä Kronan koulun kohteeksi sen takia, että siellä oli paljon muista maista lähtöisin olevia lapsia ja nuoria. 

Koko Trollhättanin 57000 asukkaasta 20 prosenttia on ulkomaalaistaustaisia. 

Yhteentörmäyksiä uusnatsien kanssa 

Trollhättanissa ei vitsailla uusnatseista, sanoo Trollhättanin entinen koulutoimenjohtaja Ingwar Blomster turkulaiselle Åbo Underrättelser -lehdelle. 

– Minutkin on uhattu tappaa, kertoi useiden alueen koulujen rehtorina toiminut Blomster. 

Blomsterin mukaan jo 1990-luvulla suuri osa koulutoimenjohtajan työstä oli auttaa maahanmuuttajien sopeutumista. Se johti yhteentörmäyksiin muukalaisvastaisten porukoiden kanssa. Uusnatsit yrittivät tunkeutua myös koululle, jossa Blomster oli rehtorina. 

– Kun näin heidän tulevan, soitin heti poliisin ja ambulanssin paikalle. 

Rasismi leviää netissä

Perjantaina parisataa ihmistä kokoontui Trollhättaniin rasisminvastaiseen mielenosoitukseen. 

Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n haastatteleman Özgur Kanavarsin mukaan teko on murentanut asukkaiden turvallisuudentunnetta. Kanavars kertoi pikkusiskonsa käyvän koulua ja joutuneen todistamaan hyökkäystä.  

– Pikkusiskoni on ollut surullinen ja tulee saamaan apua psykologilta, Kanavars sanoi.

Aftonbladetin mukaan tiedot hyökkääjän epäillystä radikaalista ajatusmaailmasta ovat ahdistaneet ja suututtaneet paikallisia. 

– Olen vihainen siitä, että tällaiset ajatukset saavat niin paljon liikkumatilaa ja huomiota, sanoi lehdelle alueella vuodesta 1969 asunut Thomas Derehag

Hänen mukaansa alueella oli ongelmia eri väestöryhmien, lähinnä ruotsalaisten ja suomalaisten, välillä jo tuolloin, mutta ilmapiiri on hänen mielestään kärjistynyt. 

– Nyt rasismi leviää sosiaalisessa mediassa. Lapset elävät elämäänsä siellä saamatta muuta näkökulmaa, ja ne, joiden maailmankatsomus on äärimmäinen, luulevat, että aikuiset tukevat heidän näkemyksiään.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme